La Generalitat destina 10 milions d’euros a la gestió de 36 nous espais naturals protegits per entitats del tercer sector ambiental
El Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica ha aprovat una inversió rècord de 9,3 milions d’euros destinada a una trentena d’entitats ambientals sense ànim de lucre, amb l’objectiu de millorar la conservació i biodiversitat de 36 espais naturals sense òrgan de gestió a Catalunya. Aquesta subvenció, la més gran mai convocada per aquest sector, permetrà la gestió de 118.000 hectàrees noves, distribuint-se durant quatre anys (2024-2027) amb imports per entitat que oscil·len entre els 100.000 i 400.000 euros.
Els espais gestionats es beneficiaran d’accions encaminades a restaurar hàbitats i espècies d’interès comunitari, actualment en un estat de conservació desfavorable. El secretari de Transició Ecològica, Jordi Sargatal, ha destacat durant la COP16 sobre diversitat biològica, a Cali, Colòmbia, que l’objectiu d’aquesta iniciativa és augmentar un 10% les zones protegides gestionades i aproximar-se a la meta del 30% del territori català protegit i ben gestionat, d’acord amb els compromisos internacionals.
Millores per complir els objectius de protecció i restauració de la biodiversitat
En línia amb les directrius de la COP15 i la nova Llei de restauració de la natura de la UE, que busca revertir la pèrdua de biodiversitat abans del 2030, Catalunya ja ha inclòs un 32% de la seva superfície dins del Sistema d’Espais Naturals Protegits, majoritàriament emmarcat en la xarxa Natura 2000. No obstant, la gestió de molts d’aquests espais encara estava pendent d’implementació.
La col·laboració amb ajuntaments i entitats locals permetrà una gestió més efectiva i propera del territori, incrementant així la superfície gestionada en 118.000 hectàrees, el que representa un 20% del total de zones protegides a Catalunya. Les accions inclouran des de plans de gestió per regular els usos i accessos, fins a iniciatives educatives per sensibilitzar la ciutadania sobre el valor d’aquests espais naturals.
Impuls d’una governança participativa i no formal
Una altra novetat d’aquests ajuts és la implementació d’un sistema de governança no formal en cada espai, que estarà format per ajuntaments, la Generalitat, i les entitats gestores, amb la participació d’altres actors com propietaris i pagesos. Aquesta estructura garantirà una gestió integrada i inclusiva de cada espai protegit, promovent l’equilibri entre conservació, sostenibilitat i desenvolupament rural.
Els ajuts s’inscriuen en l’Estratègia del Patrimoni Natural i la Biodiversitat de Catalunya (ÉSNATURA) i el Marc d’Acció Prioritària (MAP), que treballen per assolir els objectius de conservació de la biodiversitat en la xarxa Natura 2000 i en l’estructura verda de la Unió Europea. Així, Catalunya reafirma el seu compromís en la protecció del seu patrimoni natural, tot donant un impuls decisiu a la gestió sostenible dels espais naturals.
Altres articles d’interès: RE-VISTE el nou impuls per a la recollida de residu tèxtil a Espanya