En un preocupant desenvolupament, diversos focus de formiga boja, una espècie exòtica invasora, han estat detectats a Barcelona. Aquesta formiga, tot i no ser perillosa per a la salut humana, podria causar una pèrdua de biodiversitat autòctona i convertir-se en una molèstia per a les llars catalanes, segons alerten els experts.
Els nius d’aquest insecte, conegut pel seu caminar nerviós i erràtic, s’han localitzat al cementiri de Montjuïc, als jardins de Costa i Llobera i a la plaça de Catalunya, ocupant ja una àrea de mitja hectàrea. Tot i que l’origen d’aquesta espècie podria ser el continent americà o l’Àfrica tropical, la seva presència a Catalunya no és nova, ja que fa cinc anys es van detectar colònies al port de Barcelona.
Segons el biòleg Roger Vila, responsable tècnic de Bionet, la formiga boja es propaga amb rapidesa a través de dues vies: la progressió gradual a partir d’una colònia fundadora i el transport involuntari a través de mercaderies o plantes ornamentals. Aquesta capacitat d’expansió fa que la seva erradicació sigui extremadament complexa una vegada s’ha establert a una àrea.
Malgrat que en aquest moment no suposa una amenaça immediata, les autoritats adverteixen dels possibles impactes negatius que podria tenir a llarg termini. Jordi Ruiz, responsable d’espècies invasores del Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat, subratlla que aquestes formigues poden afectar el medi ambient i les infraestructures, ja que desplaçen altres espècies natives i tenen una elevada capacitat destructiva.
Amb l’objectiu de prevenir una possible proliferació, el departament d’Acció Climàtica iniciarà inspeccions exhaustives als espais públics de Catalunya. No obstant això, si es descobreixen més nius, l’erradicació d’aquesta plaga podria ser ja pràcticament inviable, atès el seu alt nivell de dispersió.
L’arribada de la formiga boja a Barcelona, una invasora exòtica, podria estar lligada al transport de mercaderies o plantes exòtiques. Sorprenentment, les formigues trobades a la plaça Catalunya es nodreixen dels plataners locals i dels desperdicis deixats pels vianants.
No obstant això, aquestes invasores no es troben en un territori ideal, ja que la sequera no és precisament el seu aliat. Com altres espècies invasores tropicals, necessiten un entorn més humit per prosperar. Aquest factor, segons Roger Vila, està jugant a favor de les espècies autòctones, com la vespa asiàtica i la mateixa formiga boja, que estan perdent terreny davant la resistència del medi local.
Altres articles d’interès: Ruta per la costa Daurada en cotxe elèctric