La calor del mar amenaça amb pluges extremes a Catalunya
L’inusual sobreescalfament de l’aigua del mar durant l’estiu pot provocar episodis de pluges intenses i fenòmens meteorològics extrems a Catalunya aquesta tardor. Segons les previsions meteorològiques, l’arribada d’embossaments d’aire fred en altura podria xocar amb l’aigua del mar, que aquest any ha registrat temperatures rècord, creant les condicions perfectes per a tempestes violentes i aiguats a tota la zona del Mediterrani.
Els primers indicis d’aquesta situació ja s’han manifestat. La tardor meteorològica va començar aquest setembre amb pluges intenses a Catalunya, i l’estiu ja va deixar una DANA (Depressió Aïllada en Nivells Alts) que va provocar estralls a les Illes Balears, amb precipitacions que van superar els 200 l/m² en un sol dia. Aquestes pluges podrien ser només un preludi del que encara està per venir durant la tardor, que tradicionalment és l’època més plujosa de l’any a la regió.
Condicions favorables per a fenòmens extrems
L’augment de les temperatures del mar ha estat un dels factors clau que incrementen la probabilitat de fenòmens meteorològics extrems. Aquest estiu ha estat el més càlid registrat a Europa, i Espanya ha viscut l’agost més calorós de la seva història, segons dades del programa europeu Copernicus i de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet). Aquests registres de calor marina actuen com a combustible per a les tempestes quan hi ha un contrast amb l’aire fred, creant les condicions per a episodis de pluges intenses i severes.
Els últims models meteorològics estacionals de la NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) dels Estats Units preveuen que els mesos de setembre, octubre i novembre tindran precipitacions per sobre de la mitjana a Catalunya, les Balears i el País Valencià. Això indica que el risc de fenòmens extrems es mantindrà alt durant tota la tardor.
Una oportunitat per als embassaments
Més enllà dels riscos, una tardor amb abundants precipitacions també podria aportar beneficis, especialment per als embassaments de Catalunya, que han vist disminuir les seves reserves durant els mesos d’estiu. Actualment, les reserves es troben al voltant del 30%, una xifra lleugerament superior al mateix període de l’any passat gràcies a les pluges de la primavera. Una tardor plujosa podria ajudar a recuperar els nivells d’aigua en comarques crítiques com el Priorat o el Baix Camp, on les reserves estan només al voltant de l’1%.
Crisi climàtica i fenòmens extrems
Els meteoròlegs adverteixen que l’escalfament global està augmentant la freqüència i la intensitat dels fenòmens meteorològics extrems. Tot i que les pluges i tempestes són habituals a la tardor, la crisi climàtica està fent que aquests episodis siguin cada vegada més intensos. Durant els últims tres anys, Catalunya ha patit la pitjor sequera de la seva història, però aquest any, amb la previsió d’arribada de borrasques i aire fred en altura, la situació podria ser diferent.
Aquesta combinació de factors meteorològics i climàtics fa que la tardor del 2024 es perfil·li com una de les més actives dels últims anys a Catalunya, amb possibles episodis de pluges torrencials i altres fenòmens extrems que poden afectar de manera significativa el territori.
Altres articles d’interès: La contaminació de l’aire augmenta l’ús d’antibiòtics a Catalunya