Greus pedregades destrueixen cultius a la plana de Lleida i Girona
La plana de Lleida i diverses zones de Girona han patit greus pedregades que han causat danys catastròfics en cultius de fruiters, ametllers i oliveres. Unió de Pagesos ha alertat que les tempestes, que van tenir lloc ahir, han provocat pèrdues que, en alguns casos, arriben al 100% de la producció en parcel·les sense protecció.
Segons el sindicat agrari, la pedregada més intensa es va concentrar a les comarques del Baix Segre i les Garrigues, afectant especialment els municipis de Castelldans, Juneda, l’Albi, Vinaixa i les Borges Blanques, així com Puigverd de Lleida i Artesa de Lleida, al Segrià. En aquestes zones, els danys en fruita dolça, ametlles i olives són devastadors, amb pèrdues del 70% al 80% en oliveres i fins al 100% en fruiters sense xarxa antipedra.
La pedregada ha estat especialment perjudicial per a la producció de figa i fruita de pinyol al Baix Segre, on la collita encara no estava completada. Les pèrdues econòmiques són especialment preocupants en les zones de les Garrigues i el Segrià, on encara quedava molta poma per collir, i les tempestes podrien tenir un impacte greu en la renda dels pagesos.
Unió de Pagesos ha subratllat la necessitat d’instal·lar xarxes antipedra per protegir els cultius, una mesura que pot comptar amb un ajut de la Política Agrària Comuna (PAC) que cobreix fins al 50% de la inversió. A més, el sindicat ha instat al Departament d’Agricultura a actualitzar els mòduls d’ajuts per a la instal·lació de xarxes, tenint en compte l’increment dels costos en els darrers anys, i a augmentar el percentatge de subvenció fins al 65% o, en alguns casos, fins al 80%.
En el cas de l’ametlla i l’oliva, les pèrdues són encara més significatives. Les ametlles de les varietats més primerenques, que estaven a punt de ser collides, han caigut a terra i no es recolliran, ja que el preu de mercat no compensa el cost de la recol·lecció. A l’Albi, on la producció d’olives s’ha vist greument afectada, es calcula que s’ha perdut entre el 70% i el 80% de la collita.
Un altre focus de preocupació són els ametllers de secà a la plana de Lleida, que ja acumulen dos anys de sequera severa i estan sotmesos a un estrès hídric considerable. Unió de Pagesos ha advertit que caldrà fer un seguiment atent de l’estat dels arbres i valorar la necessitat de reconvertir les plantacions per garantir la viabilitat econòmica de les explotacions.
A les comarques gironines, les pedregades també han causat estralls. Al Pla de l’Estany i l’Alt Empordà, municipis com Sant Pere Pescador i Ventalló han sofert danys en cultius de poma a punt de ser collits. A més, els conreus herbacis d’estiu, com el blat de moro, el gira-sol i el sorgo, han patit greus afectacions, especialment als municipis de Porqueres i Camós. Aquesta situació es veu agreujada pels danys acumulats per les gelades del març i la severa sequera d’aquest any, que ha deixat una collita històricament baixa.
Davant d’aquesta situació, Unió de Pagesos ha demanat al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació que realitzi una avaluació acurada de les pèrdues i que Agroseguro actuï amb celeritat per peritar els danys i indemnitzar els pagesos afectats. A més, el sindicat insisteix en la necessitat de millorar els ajuts a les xarxes antipedra de cara a la convocatòria de 2025.
Altres articles d’interès: La contaminació lumínica: un perill silenciós per a la natura urbana