El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, a través de la Direcció General de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental, ha aprovat el nou Programa d’inspecció ambiental integrada de Catalunya per a l’any 2024.
La Generalitat ha anunciat l’implementació d’un extens programa d’inspecció ambiental per al 2024, amb l’objectiu de supervisar 688 establiments amb potencial impacte ambiental elevat. Aquesta iniciativa està dissenyada per abordar diverses àrees d’activitat.
Entre els sectors sota examen, destaquen les activitats industrials i energètiques, amb 215 establiments inclosos. Aquest grup inclou instal·lacions com cicles combinats per a la producció d’energia elèctrica, refineries de petroli, fàbriques de ciment, vidrieres i indústries químiques de base. A més, s’inspeccionaran 81 establiments relacionats amb la gestió de residus, 15 dipòsits controlats de residus i 377 grans explotacions ramaderes, que abastixen gallines ponedores, porcs d’engreix i truges reproductores.
A banda de les inspeccions programades, es realitzaran verificacions no planificades per assegurar el cessament d’activitats, investigar denúncies, accidents i incidents, així com per avaluar la correcció dels incompliments declarats en inspeccions anteriors. Aquest enfocament ampli reafirma el compromís de la Generalitat amb la protecció del medi ambient i la gestió responsable de les activitats amb impacte ecològic.
Catalunya presenta el seu renovat programa d’inspecció ambiental, basant la selecció dels establiments en una avaluació de risc integral. Amb criteris que inclouen nivells d’emissions, sensibilitat del medi local, historial d’accidents i el cumpliment del sistema de gestió ambiental EMAS, el programa busca garantir la responsabilitat ambiental de les empreses.
Una de les novetats destacades és la reducció de la categoria de risc per a establiments registrats en el sistema EMAS, que han demostrat un cumpliment satisfactori en inspeccions anteriors. Aquesta reducció implica una disminució en la freqüència d’inspeccions, recompensant el bon comportament ambiental.
A més, s’implementaran inspeccions no programades per assegurar el cessament d’activitats, investigar denúncies i avaluar la correcció dels incompliments declarats en inspeccions anteriors.
El programa destaca per la seva transparència, amb informes d’inspecció disponibles al públic a través de la pàgina web, amb les úniques restriccions imposades per la normativa d’accés a la informació ambiental. Actualment, es poden consultar informes des de l’any 2014 fins al 2022, i una part dels informes del 2023 ja estan disponibles.
Aquesta iniciativa forma part del Pla d’Inspecció Ambiental Integrada 2023-2025, que s’adapta a l’experiència acumulada des del 2014, amb més de 6.500 actuacions d’inspecció realitzades. El pla està alineat amb les polítiques europees basades en la Directiva d’emissions industrials i la Recomanació del Parlament Europeu sobre criteris mínims de les inspeccions ambientals.
Amb el seguiment i la vigilància ambiental de 1.615 establiments actius, Catalunya demostra el seu compromís amb la sostenibilitat i el control ambiental eficaç.
Altres articles d’interès: El govern espanyol vol restringir la sobirania energètica autonòmica