Fins al 2027, la Generalitat destinarà 2.400 milions d’euros per assegurar l’abastament d’aigua, millorar el medi ambient i fer front a la sequera i l’emergència climàtica. A hores d’ara, ja s’han invertit 290 milions d’euros per incentivar la gestió eficient de l’aigua per part dels ajuntaments i la pagesia, i 160 milions d’euros per donar suport al sector agrícola. També es preveu l’ampliació i construcció de noves dessalinitzadores i 174 noves depuradores, així com la duplicació de les estacions de regeneració d’aigua.
Pel que fa a les dessalinitzadores, s’anticipa una duplicació de la capacitat de producció, passant dels actuals 80 hm³ als 160 hm³ en els anys vinents. Aquest increment es realitzarà mitjançant l’ampliació de la dessalinitzadora de la Tordera, que passarà de 20 hm³ a 80 hm³ de capacitat, i la construcció d’una nova planta a la desembocadura del riu Foix, amb una capacitat de producció de 20 hm³.
Actualment, es duu a terme la modernització de l’Estació de Tractament d’Aigües Potables (ETAP) del Ter, la més gran de Catalunya, i la construcció de dues plantes potabilitzadores a la zona final del riu Besòs. Aquestes accions tenen l’objectiu de garantir l’abastament d’aigua i reforçar la infraestructura hidràulica de la regió.
Amb la situació actual de sequera, la pitjor dels últims 100 anys, segons el Servei Meteorològic de Catalunya, la Generalitat ja ha posat en marxa mesures per fer front a aquesta crisi. Entre elles destaca el Pla Especial de Sequera, que ha permès endarrerir l’entrada en una situació d’emergència per manca d’aigua a tot el territori. Aquest pla ha estat fonamental per generar l’aigua necessària per a tot Catalunya durant 8 mesos. A més, s’ha impulsat la Taula Nacional de l’Aigua per abordar futurs episodis de sequera més freqüents.
Dins del Pla de reutilització de l’aigua regenerada de Catalunya, amb una inversió de 126 milions d’euros en quatre anys, es preveu que Catalunya reutilitzi la mateixa quantitat d’aigua que Barcelona necessita per al seu abastament d’aigua durant un any. Aquestes accions, segons el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, busquen dotar el sistema d’una resistència estructural davant de les condicions de sequera.
En l’actualitat, els municipis del sistema Ter-Llobregat es troben en fase de preemergència per la sequera, amb restriccions en el consum d’aigua a 210 litres diaris per habitant. Aquesta mesura afecta 202 municipis de 14 comarques, amb gairebé 6 milions d’habitants. L’estalvi d’aigua durant aquesta fase té l’objectiu d’ajornar l’entrada en fase d’emergència, que comportaria restriccions més severes. La previsió és que les obres per a la modernització de l’ETAP del Ter comencin aquesta tardor.