La FECS (Fira de l’Energia i la Construcció Sostenible) reafirma l’alt interès que generen l’energia renovable i la bioconstrucció. Les jornades tècniques han estat una de les activitats estrella de la FECS, celebrada a Vic de dijous a dissabte.
S’han celebrat 7 jornades tècniques, durant els tres dies de fira professionals, estudiants, empreses i públic en general s’han passejat entre la cinquantena d’estands i han participat a les jornades tècniques, exposicions, demostracions en directe, visites d’obres i tallers programats al recinte firal El Sucre.
A les jornades tècniques hi ha hagut un volum significatiu d’assistència entre el públic professional, que demostra l’alt interès per impulsar l’ús de les energies renovables i també de tècniques de construcció rehabilitació sostenible.
La fira, que va començar el dijous 15 de febrer, va comptar amb un acte inaugural i un recorregut institucional per les diferents zones del recinte firal presidit pel conseller d’Acció climàtica, Alimentació i Agenda rural, David Mascort; el diputat de l’Àrea d’Acció Climàtica i Transició Energètica de la Diputació de Barcelona, Marc Serra; l’alcalde de l’Ajuntament de Vic, Albert Castells; acompanyats d’autoritats polítiques i socials de la ciutat i de la comarca. Castells va fer una crida a totes les administracions i a particulars a fer els deures, a fer la transició energètica i adoptar mètodes de construcció sostenible.
Per la seva banda, Mascort va apuntar que la FECS és un referent i ha de seguir impulsant la instal·lació d’energies renovables al nostre país. “És una fira que tracta dos pilars molt importants i imprescindibles per millorar la nostra salut i el futur del nostre planeta.
El públic de la Fira de l’Energia i la Construcció Sostenible ha pogut seguir i conèixer, de ben a prop, la bioconstrucció. A l’espai Àgora, la nova zona alternativa de la fira, s’hi ha viscut molta activitat. La novetat d’aquest any, celebrada amb èxit, ha estat la 1a Trobada de Dones Constructores, una taula rodona, guiada per l’arquitecta i activista política catalana, Itziar González, que va servir d’altaveu per donar visibilitat al paper de les dones al sector de la construcció, tan masculinitzat. També s’hi ha desenvolupat la 2a Trobada d’oficis i artesans de la bioconstrucció i l’autoconstrucció, on artesans i artesanes han realitzat demostracions, presentacions i tallers de bioconstrucció. D’aquesta manera, el públic ha pogut seguir, tocar i experimentar en directe, conèixer projectes d’obres en procés d’execució, ampliar coneixements i establir contacte amb professionals del sector.
Durant els tres dies de fira, tant a l’exterior com a l’interior del recinte, s’hi han desenvolupat diversos tallers que també han captat l’interès del públic de la fira, com també la visita d’obres a l’edifici de les Adoberies del projecte Sumem Patrimoni. En aquesta tercera edició, el recinte firal ha acollit dues exposicions relacionades amb la bioarquitectura com l’exposició Arquitectura amb terra – Bioarquitectura, una mostra amb materials naturals i sostenibles de menys impacte mediambiental a càrrec de Miquel Escobar de bioarkiteco.com; i l’exposició Terra Award, un recull els treballs premiats i finalistes del TERRA AWARD, primer premi Mundial d’Arquitectura Contemporània amb Terra Crua.
La FECS 2024 s’ha centrat en els sectors de la bioconstrucció i les energies renovables, fent un canvi de guió amb les empreses relacionades amb la bioenergia (biomassa,biogàs…) i és que està previst començar un nou esdeveniment el febrer del 2025 centrat en el sector forestal. Això significa que la fira FECS se celebrarà cada dos anys i s’alternarà amb aquest nou esdeveniment.
Altres articles d’interès: El contracte PPA per a panells solars, la millor elecció