El Parlament Europeu ha donat llum verda a l’exempció de controls i sancions ambientals per a les petites explotacions agràries de menys de 10 hectàrees. Aquest dimecres, la cambra ha donat suport a la revisió de la Política Agrícola Comuna (PAC), eliminant així la imposició de requisits mediambientals a les petites explotacions, amb l’objectiu de minimitzar la burocràcia del sector agrícola.
L’aprovació d’aquesta regulació per part del Consell implica que, si el procés continua segons el planificat, entrarà en vigor a la fi d’aquesta primavera, amb efectes retroactius des del 1 de gener de 2024. El Parlament ha donat llum verda a la revisió dels plans estratègics i el reglament horitzontal de la PAC amb una clara majoria: 425 vots a favor, 130 en contra i 33 abstencions. Així, es confirma la proposta de llei, incloent-hi les modificacions tècniques acordades pel Consell i aprovades per la Comissió d’Agricultura de la Eurocambra el passat 15 d’abril.
A través d’aquesta legislació, es pretén atorgar als agricultors i als Estats membres una major flexibilitat per a complir amb les condicionalitats ambientals. Tot i això, la Comissió assegura que aquesta mesura no afectarà els objectius generals de protecció del medi ambient i el clima establerts per la política agrícola de la UE.
Aquesta decisió arriba en un moment clau, a només dos mesos de les eleccions europees, i s’uneix als esforços de la Comissió per relaxar els requisits ambientals vinculats a les subvencions de la PAC, anunciat a finals de febrer, amb l’objectiu de calmar les tensions al sector agrícola.
Pel que fa al compliment de la PAC, els agricultors hauran d’acatar un conjunt millorat de normes ambientals i climàtiques, conegut com a ‘BCAM’, que afecta gairebé el 90% de la terra agrícola de la UE. Exemptar els petits agricultors d’aquests requisits simplificaria notablement la seva feina diària, representant el 65% dels beneficiaris de la PAC, mentre que només el 9,6% de les superfícies subvencionades estan subjectes a aquestes normatives.
La Comissió també ha proposat una revisió específica dels BCAM, incloent-hi aspectes com la cobertura mínima de sòl, la rotació de cultius i el percentatge mínim de boscos. A més, els Estats membres tindran la facultat d’exemptar certs cultius, tipus de sòl o sistemes agrícoles del compliment de requisits específics.
Aquesta nova regulació també permetrà establir exempcions específiques per a situacions com danys a pastures permanents en zones ‘Natura 2000’ causats per depredadors o espècies invasores.
Finalment, els països de la UE hauran de revisar els seus plans estratègics de la PAC abans del 31 de desembre de 2025, si es produeixen actualitzacions a nivell de la UE en les lleis mediambientals i climàtiques específiques, com les relacionades amb la conservació de la vida silvestre o la protecció de les aigües.
Altres articles d’interès: Els pescadors catalans van recollir un 50% de residus més