Un grup de vint esturions neden actualment Ebre avall, un esdeveniment històric atès que fa més de cinquanta anys que aquest espècimen havia desaparegut del riu, fins al punt que es va declarar extint. La presència de depredadors i, sobretot, els obstacles creats pels assuts i preses al llarg del temps havien actuat com a barrera significativa per a la reproducció d’aquests peixos migradors.
Aquests nous exemplars, arribats de França, han passat aproximadament vint dies aclimatant-se al centre aquàtic de l’IRTA a la Ràpita (Montsià). El seu alliberament va tenir lloc a la platja fluvial de Tivenys (Baix Ebre), i va generar una gran expectació. Després de créixer en el litoral deltaic, es preveu que aquests esturions retornin, en un període de quinze anys, riu amunt per reproduir-se. La directora de l’IDECE, Norma Pujol, va destacar aquest moment com un “dia històric per a les Terres de l’Ebre, pel riu i pel projecte MigratoEbre.”
Durant la fase d’aclimatació, als esturions se’ls ha implantat emissors d’ultrasons per permetre al personal tècnic del projecte seguir els seus moviments, proporcionant informació essencial sobre el seu comportament a l’Ebre.
Paral·lelament, el desembre també han començat les obres de construcció de la rampa de peixos a l’assut de Xerta-Tivenys. Aquesta rampa és crucial per finalitzar la connectivitat ecològica a la part baixa del riu Ebre, després de la construcció de la rampa de peixos a l’assut d’Ascó l’any 2017. Amb una longitud de 236 metres, una amplada útil de 8 metres i un pendent del 2,7%, esdevindrà la rampa de peixos més gran de Catalunya.
Dins del marc del projecte Life MigratoEbre, està planejat organitzar jornades el juny de 2024 per exposar i avaluar els resultats obtinguts a través de les diverses accions realitzades. L’objectiu principal d’aquest projecte és millorar la connectivitat del tram baix del riu Ebre amb l’objectiu de preservar i millorar la seva biodiversitat, especialment la de les espècies migratòries.
El projecte està coordinat per l’IDECE, amb la Direcció General de Política Marítima i Pesca Sostenible i el parc natural del Delta de l’Ebre com a socis beneficiaris, tots dos pertanyents al Departament d’Acció Climàtica i Agenda Rural. Altres socis importants inclouen la Fundació Catalunya La Pedrera, el Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (CERM) i l’Institut de Recerca i Tecnologies Agroalimentàries (IRTA).