Estudien expropiar el polèmic Fluvià Nàutic i integrar-lo als Aiguamolls de l’Empordà
La Generalitat proposa expropiar el complex Fluvià Nàutic de Sant Pere Pescador, actualment utilitzat com a aparcament d’autocaravanes, per integrar-lo al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà. Segons un conveni al qual ha tingut accés TV3, la Generalitat proposa que el Ministeri de Transició Ecològica faci l’expropiació i que el Departament d’Acció Climàtica es faci càrrec de la restauració de la zona.
Un punt polèmic de la Costa Brava
El Fluvià Nàutic, situat entre la desembocadura del riu Fluvià i el rec Sirvent, és un dels punts més controvertits de la Costa Brava. Fa tres anys, el propietari va decidir tancar el camí d’accés a la platja i cobrar per l’aparcament, fet que ha generat protestes de diverses entitats veïnals i ecologistes. Miquel Quera, del Grup Gola, denuncia que el propietari “ha tancat un camí públic i parcel·les que són de l’Incasol i de l’Ajuntament de Sant Pere Pescador. S’ho ha apropiat tot.”
Quera també recorda que el propietari va obrir una guingueta il·legal, fet que li va suposar una multa de 31.000 euros l’any passat. A més, assegura que no té llicència per llogar caiacs i motos d’aigua ni per al pàrquing de caravanes.
La proposta de la Generalitat
El complex, d’unes 13 hectàrees, va ser projectat als anys 70 com un port mariner. Per resoldre aquest conflicte, la Generalitat ha proposat al Ministeri de Transició Ecològica que es faci càrrec de l’expropiació i rescat de les concessions de la finca, situada a tocar dels Aiguamolls de l’Empordà.
Francesc Sutrias, secretari de Territori, Urbanisme i Agenda Urbana de la Generalitat, defensa que aquesta és la millor manera de recuperar aquests espais per a la ciutadania: “Ens sembla que aquesta és la millor manera de recuperar per a la ciutadania aquests espais, que actualment tenen usos autoritzats, amb una concessió del 2012, però que és una concessió conflictiva perquè constantment hem de monitoritzar si hi ha usos i obres no autoritzades.
Integració al Parc Natural dels Aiguamolls
El projecte preveu que la Generalitat es faci càrrec de la renaturalització de l’espai per integrar-lo al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, millorant així la connexió biològica estratègica de la zona. Sergi Romero de Tejada, director del parc natural, afirma que aquesta incorporació garantiria la continuïtat de la reserva integral de les llacunes amb la resta del parc natural i altres espais com la Garrotxa.
La resposta del propietari
El propietari del Fluvià Nàutic considera que una expropiació forçosa seria il·legal i demana una indemnització de 500 milions d’euros a través del Pla Especial del Port, per la inversió realitzada i les pèrdues patides des del 2001. També ha manifestat la seva disposició a acceptar una permuta per altres terrenys com a solució alternativa.
Altres articles d’interès: Torroella de Montgrí: retallada dràstica del consum d’aigua