Espanya comença a usar intel·ligència artificial en les clavegueres: el curiós projecte per a combatre la sequera extrema. Espanya ja ha iniciat el seu camí cap a la intel·ligència artificial amb la seva aplicació en clavegueres. Es tracta d’un inusual projecte que busca combatre la sequera extrema. La IA cada vegada està més instal·lada en la vida de l’ésser humà. Tant és així que ja l’hem vist implementat en el sector de l’automoció i ara en una cosa tan quotidiana com el clavegueram.
La intel·ligència artificial, des del punt de vista de la computació, és una disciplina i un conjunt de capacitats cognoscitives i intel·lectuals formulades per sistemes informàtics o combinacions d’algorismes.
El seu objectiu és el desenvolupament de màquines que imitin la intel·ligència humana. Per a realitzar determinades tasques. Aquesta disciplina millora a mesura que va recopilant informació.
L’any passat, es va anunciar que la EDAR d’Alcantarilla, gestionada per l’Entitat de Sanejament i Depuració de la Regió de Múrcia (SAMUR) seria una de les plantes pilot en les quals seria desenvolupat el projecte TRINEFLEX. Des del primer moment, es va saber que l’objectiu era desenvolupar tècniques més sostenibles en EDAR per a fomentar l’economia verda.
El propòsit de la iniciativa és “generar coneixement per a aportar solucions que contribueixin a la sostenibilitat de les EDAR mitjançant l’aplicació d’energia solar i codigestió per a aconseguir biogàs per a autoconsum”.
El 2023, es parlava d’una durada de quatre anys, amb un pressupost de 19.262.988 euros dels quals la Unió Europea otorgaria a ESAMUR 1.271.000 euros. Ara ens transportem al present, analitzant el que s’ha explicat recentment en un programa de Cadena SER.
La intel·ligència artificial arriba a Espanya de la mà d’un projecte impensat
ESAMUR porta endavant des de 2022 la iniciativa TRINEFLEX al costat d’altres 27 socis de tota Europa. És un projecte basat en la digitalització i la millora de l’eficiència energètica. “Estem buscant l’autosostenibilitat energètica”, va advertir Pedro Simón, director tècnic de ESAMUR, en el programa A Viure Terra i Mar, de Cadena SER.
L’expert va exposar que, a través d’aquesta rigorosa disciplina, serà possible l’optimització del consum energètic, al mateix temps que s’utilitzaran energies com la solar i altres innovacions. Una d’aquestes idees revolucionàries és la mescla del llot de la depuradora deixalles industrials i l’extracció d’un gas que podria utilitzar-se perquè la planta funcioni.
L’experiència pilot es desenvoluparà en la EDAR (Estació Depuradora d’Aigües Residuals) d’Alcantarilla. Posseeix un consum energètic considerable per l’activitat industrial i el tractament terciari que també es porta endavant. ESAMUR obtindrà 1,2 milions d’euros per a treballar aquesta planta, diners que permetrà, entre altres successos, la instal·lació de 200 kW de panells fotovoltaics.
Aquest és el lloc que ocuparà la intel·ligència artificial a Espanya a partir d’ara
Respecte a la IA, Pedro Simón va assenyalar que ja s’estava utilitzant en altres plantes de la regió, però no a la mateixa escala a la qual es pretén arribar ara.
“És un canvi radical en tot el sistema d’automatització de la planta i Europa ens està mirant”, va dir el director tècnic de ESAMUR.
La intel·ligència artificial està adquirint un paper protagonista en el sector energètic
La IA està prenent impuls en el sector energètic, en el qual s’estan generant canvis que fan inviable una gestió “tradicional” del subministrament i els serveis. Cada vegada es fa més necessària l’oferta de serveis en temps real, amb la màxima qualitat i eficiència. Aquesta transformació evident implica la irrupció de la intel·ligència artificial, que ja s’ha convertit en una eina primordial per a abordar l’optimització de qualsevol procés energètic, com la planificació de noves xarxes o la instal·lació de noves fonts de subministrament.
Altres articles d’interès: Barcelona revela el futur del transport: Carretera i Aire amb 500 km d’autonomia