Espanya ha de duplicar la valorització de residus per complir amb la UE
El nou president de l’Associació d’Empreses de Valorització Energètica de Residus Urbans (Aeversu), Joaquín Pérez Viota, ha declarat que el sector ha de duplicar la seva capacitat a Espanya per complir amb els objectius europeus establerts per a 2035. Durant una trobada informativa, Viota ha recordat que actualment només es valoren el 11% dels residus urbans generats a Espanya, equivalent a 2,5 milions de tones de les 22 milions de tones generades anualment, de les quals el 50% acaba en abocadors.
Viota ha explicat que la Llei de Residus espanyola de 2022, que adapta una directiva europea, exigirà que Espanya recuperi el 65% dels seus residus per a 2035, i que el percentatge de residus destinats a abocadors es limiti al 10%. Això implicarà elevar la quantitat de residus valorats a 5,5 milions de tones.
A Espanya hi ha actualment 11 plantes de valorització energètica, públiques, privades i de gestió mixta, situades a Galícia, País Basc, Catalunya, Balears, Cantàbria i la Ciutat Autònoma de Melilla. Viota ha assenyalat que per augmentar la capacitat es poden ampliar les plantes existents o construir-ne de noves, tenint en compte que no és recomanable el trasllat de residus a grans distàncies.
La valorització energètica consisteix en la conversió de residus no reciclables en energia, ja sigui en forma d’electricitat, vapor o aigua calenta per a ús domèstic o industrial. A Europa, hi ha més de 500 plantes de valorització, especialment al nord del continent, on aquestes instal·lacions subministren energia per a calefacció als nuclis urbans. No obstant això, al sud d’Europa aquests processos són més complexos d’explicar, segons Viota. Un dels objectius de l’organització és desmitificar la valorització energètica, destacant que totes les plantes espanyoles transformen els residus en energia de manera segura i eficient.
Viota ha afirmat que les plantes de valorització energètica tenen un dels nivells més baixos d’emissions de CO2 dins del sector industrial, i ha subratllat que el 50% de l’energia que generen és d’origen renovable, un percentatge que segons proves amb carboni 14 hauria d’elevar-se al 60%.
El procés de valorització implica l’oxidació total dels residus en excés d’aire a temperatures superiors a 850 °C, tractant aquells residus que no es poden reciclar o reutilitzar. Els residus són incinerats, recuperant l’energia de la combustió mentre que els gasos són depurats per evitar afectar la qualitat de l’aire. Un cop extret el valor energètic dels residus, queden subproductes sòlids com les escòries i cendres, que poden ser reutilitzats com a materials de construcció o per a la indústria siderúrgica. Aquests subproductes també poden ser sotmesos a tractaments de reutilització, recuperació, valorització o eliminació, segons ha explicat Aeversu.
Altres articles d’interès: Aprovació definitiva del Reglament sobre la Restauració de la Naturalesa per part de la UE