Espanya es prepara per complir amb la nova directiva de renovables de la Unió Europea
Espanya es troba en plena transformació energètica per adaptar-se a la Directiva (UE) 2023/2413, coneguda com a DER III, que reforça els compromisos dels països de la Unió Europea en l’adopció d’energies renovables. Aquesta nova normativa, que modifica la Directiva (UE) 2018/2001 (DER II), estableix objectius més ambiciosos en sectors clau com la indústria i el transport, amb la finalitat de reduir les emissions netes de gasos d’efecte d’hivernacle en un 55% per al 2030 i aconseguir la neutralitat climàtica abans del 2050.
Noves exigències per a la indústria i el transport
La DER III introdueix nous requisits per al sector industrial. A partir del 2030, el 42% de l’hidrogen utilitzat en la indústria haurà de provenir de fonts renovables, i aquest percentatge augmentarà fins al 60% per al 2035. Aquestes mesures tenen com a objectiu accelerar la transició cap a una indústria més sostenible i reduir la dependència de fonts d’energia fòssils. A més, es fomentarà la creació de sistemes d’etiquetatge voluntaris per identificar productes elaborats amb energia renovable, incentivant pràctiques de producció més responsables i sostenibles.
El sector del transport, un dels principals emissors de gasos d’efecte d’hivernacle, també experimentarà canvis significatius. Per al 2030, es fixa que almenys el 29% de l’energia consumida en el transport sigui d’origen renovable o, alternativament, que es redueixi un 14,5% la intensitat d’emissions de gasos d’efecte d’hivernacle. Espanya ja ha començat a implementar aquestes mesures amb l’aprovació de l’Ordre TED/728/2024, que promou l’ús de biocarburants i altres combustibles renovables en el sector del transport.
Protecció de la biodiversitat i traçabilitat de la biomassa
La DER III també introdueix normatives estrictes sobre l’ús de biomassa, amb criteris de sostenibilitat reforçats i noves restriccions per a l’explotació de biomassa forestal en àrees d’alta biodiversitat. Aquestes mesures no només pretenen reduir les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle, sinó també protegir els ecosistemes més vulnerables d’Europa.
Creació d’una Base de dades de la Unió
Un dels aspectes més destacats de la DER III és la creació d’una Base de dades de la Unió, que començarà a funcionar al novembre de 2024. Aquesta eina permetrà una major transparència i traçabilitat en les cadenes de subministrament de combustibles renovables, aplicable a tots els sectors de consum. S’espera que aquesta base de dades faciliti la supervisió del compliment dels criteris de sostenibilitat i ajudi a prevenir possibles fraus, assegurant que els combustibles renovables compleixin els estàndards europeus.
Amb aquestes mesures, Espanya es prepara per afrontar els reptes i les oportunitats que comporta la transició cap a un model energètic més sostenible i alineat amb els objectius climàtics de la Unió Europea.
Altres articles d’interès: El PP defensa les inversions per a la protecció de Doñana