Espanya aposta per l’economia circular en el sector del plàstic
Espanya ha decidit impulsar l’economia circular en el sector del plàstic amb la nova convocatòria d’ajudes del PERTE d’Economia Circular, publicada per la Fundació Biodiversitat. Aquesta iniciativa busca fomentar la sostenibilitat i la circularitat dels processos industrials i empresarials del plàstic, tot millorant la competitivitat i innovació del sector.
Subvencions per a la sostenibilitat
La Fundació Biodiversitat, depenent del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO), ha llançat aquesta convocatòria dins el marc del PERTE d’Economia Circular del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea a través del programa NextGenerationEU. La dotació total de les ajudes és de 97,5 milions d’euros, amb subvencions que oscil·len entre 100.000 i 10 milions d’euros per projecte.
Objectius de la convocatòria
Aquesta convocatòria s’alinea amb l’Estratègia europea per al plàstic en una economia circular i l’Estratègia Espanyola d’Economia Circular. Els objectius principals inclouen la prevenció de l’ús de materials, la reducció d’additius contaminants, l’evitació de l’alliberament de microplàstics, el foment del reciclatge i la valorització dels residus, així com la promoció de models circulars mitjançant l’ecodisseny.
A més, la convocatòria inclou l’adquisició d’eines digitals, com marques d’aigua per a cicles tancats de PET de qualitat alimentària, visió artificial per a la separació de silicones i tecnologies de circuit tancat per afavorir la reutilització i la logística inversa.
Terminis i destinataris
Les candidatures es poden presentar fins al 23 de setembre. Les ajudes s’adrecen a projectes que redueixin el consum de matèries primeres verges, la generació de residus o millorin la gestió de residus en categories com la recerca i desenvolupament, la digitalització de processos, la protecció mediambiental i la gestió de residus de tercers.
La resolució de la convocatòria està prevista per al primer trimestre de 2025, i els projectes seleccionats hauran de finalitzar abans del 30 d’octubre de 2027.
Espanya Circular 2030
L’Estratègia Espanyola d’Economia Circular, coneguda com Espanya Circular 2030, aprovada al juny de 2020, estableix les bases per a un nou model de producció i consum que maximitza el valor dels productes, materials i recursos durant el major temps possible, minimitzant l’extracció de recursos i la generació de residus.
El PERTE d’Economia Circular, aprovat al març de 2022, identifica el sector del plàstic com a prioritari, degut a la seva àmplia aplicació en envasos, aparells electrònics, joguines, transport i construcció. Tot i les seves qualitats i baix cost, l’impacte ambiental del plàstic és significatiu, amb grans quantitats acabant als oceans cada any.
Reptes i oportunitats
El sector dels plàstics a Espanya representa més del 17% de la indústria química. No obstant això, la penetració de matèries primeres secundàries és limitada per un mercat fragmentat i els costos associats a la recollida i tractament del plàstic. La innovació i adaptació a nous models circulars també es veu dificultada per la mida reduïda de la majoria d’empreses del sector.
Per això, es necessita suport públic per a incentivar la transformació cap a un model sostenible, reduint la generació de residus i incrementant les taxes de reciclatge, assegurant així un futur més sostenible per al sector del plàstic a Espanya.
Altres articles d’interès: El Ripollès destina 750.000 euros a la millora de camins rurals