Endesa ha iniciat els treballs destinats a millorar les infraestructures elèctriques del Port de Barcelona per satisfer les necessitats energètiques de la 37a edició de la Copa Amèrica de Vela, programada per a l’agost de 2024. La inversió de 600.000 euros, finançada per l’Autoritat Portuària de Barcelona (APB), es distribuirà en dues fases, amb l’objectiu d’augmentar la potència en 3.900 kW.
Els treballs inclouran la construcció de nous centres de transformació, línies de baixa tensió, transformadors i millores tecnològiques a les infraestructures ja existents. Aquesta intervenció, crucial per garantir la qualitat i continuïtat del subministrament durant l’esdeveniment, començarà el 22 d’agost del 2024, tot i que els entrenaments de la Copa Amèrica de Vela ja es desenvoluparan a partir de la primavera.
L’acord entre Endesa i l’APB estableix la responsabilitat de la companyia elèctrica de reforçar la xarxa en diversos punts estratègics del recinte, incloent zones com la destinada a les televisions, la zona de benvinguda, el Village i els equips de competició. Les àrees han estat classificades segons la seva prioritat d’execució, amb algunes haurien de completar-se durant els propers mesos de març-abril i altres durant el tercer quadrimestre d’enguany.
Endesa ampliarà les escomeses de baixa tensió en aproximadament 300 metres a tot el Port per a connectar nous quadres elèctrics. Així mateix, es realitzaran instal·lacions de nous transformadors, la tancament d’anells elèctrics, la telecomanda d’un centre de transformació i la substitució de cel·les interiors en altres, amb l’objectiu de reforçar, millorar tecnològicament i augmentar la potència instal·lada en 3.900 kW.
La reforma tecnològica inclourà la substitució de les antigues cel·les per noves amb elements de maniobra encapsulats en un gas altament aïllant. Aquesta tecnologia autoregenerativa redueix la necessitat de manteniment, assegurant una major capacitat d’extinció en cas d’incident i augmentant la seguretat per al personal tècnic. La digitalització també serà un pas més amb la telecomanda d’una de les unitats, permetent el control remot per realitzar maniobres d’operació a distància, millorant la detecció d’incidències i reduint el temps d’interrupció del subministrament.
Altres articles d’interès: El port de Tarragona licita un projecte per restaurar el fons marí