Els polítics s’assessoren pels responsables del canvi climàtic
Núria Almiron, professora de la Universitat Pompeu Fabra, analitza el poder dels lobbies i destaca que l’obstruccionisme a l’acció climàtica està més estès que el negacionisme.
A mesura que els impactes del canvi climàtic es fan més evidents, negar-lo es torna gairebé impossible. En lloc del negacionisme tradicional, guanya força l’obstruccionisme: reconèixer el problema però resistir-se a prendre mesures. Sectors industrials, energètics, agrícoles, ramaders i de transport són grans obstructors, i des de la política també es perpetua aquesta tendència.
L’obstruccionisme implica retards deliberats en la implementació de polítiques climàtiques. Els lobbies exerceixen pressió sobre els governs per frenar mesures efectives, mentre públicament es mostren preocupats pel clima. Aquest fenomen es veu especialment a Brussel·les, on els lobbies tenen un gran impacte.
Els governs sovint busquen assessorament tècnic de sectors amb grans recursos, perpetuant la influència dels mateixos que contribueixen al canvi climàtic. Això provoca una aberració on els contaminadors assessoren sobre polítiques climàtiques.
Els lobbies carnis, amb poder equiparable als del sector energètic, han infiltrat comissions d’experts per retardar decisions, utilitzant tàctiques dilatòries com exigir consens en la mesura d’emissions abans d’implementar polítiques restrictives.
Per abordar aquest problema, Almiron suggereix que la ciutadania tingui més veu en les decisions, com es fa a Suïssa amb referèndums, per contrarestar la influència dels lobbies industrials.
Altres articles d’interès: Espanya aposta per l’economia circular en el sector del plàstic