Els EUA condemnen Espanya a pagar 324 milions per les retallades a les renovables
La decisió judicial obre la porta a la confiscació i l’embargament de béns sobirans espanyols als Estats Units.
La justícia nord-americana ha emès una dura sentència contra Espanya en el marc dels arbitratges internacionals, en confirmar la validesa de tres laudes ferms que obliguen el país a pagar 358 milions de dòlars (equivalents a 324 milions d’euros) a empreses afectades per les retallades en les primes per les inversions en energies renovables. El Tribunal d’Apel·lacions del Districte de Columbia ha desestimat els arguments d’immunitat sobirana que havia presentat Espanya.
La decisió judicial obre una nova via perquè les empreses afectades puguin registrar els laudes als Estats Units i sol·licitar-ne l’execució mitjançant mesures com la confiscació i l’embargament de béns sobirans del Regne d’Espanya.
Els casos en qüestió
El cas més destacat és el de Nextera, al qual se li ha reconegut una compensació de 290,6 milions d’euros, el laude més gran emès fins ara pel Centre Internacional d’Arranjaments de Diferències Relatives a Inversions (CIADI), organisme dependent del Banc Mundial. Altres dos laudes ratificats inclouen compensacions de 41 milions d’euros a favor de 9REN i 26,5 milions a favor d’AES, aquest últim assumit pel fons Blasket Renewable Investors.
Espanya havia intentat anul·lar aquests laudes tant davant del CIADI com als tribunals dels Estats Units, al·legant que el Tractat de la Carta de l’Energia (TCE) no permet que empreses europees demandin Estats membres de la Unió Europea a través d’arbitratges internacionals. No obstant això, el Tribunal d’Apel·lacions ha rebutjat aquesta argumentació, afirmant que l’oferta d’arbitratge del TCE també s’aplica a les empreses de la UE.
Impacte econòmic i reputacional
Aquesta decisió judicial suposa un cop sever per a Espanya, que afronta demandes internacionals per un total de més de 1.636 milions d’euros, originades per les retallades a les primes a les energies renovables implementades durant el primer Govern de José Luis Rodríguez Zapatero. Des del 2011, Espanya ha estat objecte de més de 50 demandes d’arbitratge per aquestes retallades, de les quals 25 han estat resoltes a favor dels inversors, encara que només 10 de manera definitiva.
Fins ara, el Govern espanyol ha evitat pagar les compensacions decretades, la qual cosa ha provocat que les empreses afectades prenguin mesures cautelars. Amb aquesta última sentència, Espanya es troba en una situació delicada, ja que podria veure’s obligada a negociar amb les empreses perjudicades per tal de preservar la seva imatge internacional i evitar danyar la confiança dels inversors.
La resolució del Tribunal d’Apel·lacions del Districte de Columbia no només intensifica la pressió econòmica sobre Espanya, sinó que també assenyala un precedent rellevant en l’execució de laudes internacionals en territori estatunidenc, fet que podria repercutir en altres casos similars en el futur.
Altres articles d’interès: Vilademuls acollirà la primera planta de bateries de Catalunya