El sector agrícola català mostra recels davant l’acord aranzelari entre la UE i els Estats Units
El camp català observa amb cautela l’acord comercial signat entre la Unió Europea i els Estats Units, que estableix un aranzel del 15% per a bona part de les exportacions europees mentre que diversos productes nord-americans —com fruits secs, fruita fresca, lactis, carn de porc o aliments processats— gaudiran d’accés preferencial al mercat europeu.
L’Associació Empresarial de Fruita de Catalunya (Afrucat) preveu un impacte limitat a curt i mitjà termini. El seu director general, Manel Simon, assenyala que el transport i els costos de producció nord-americans fan poc viable que els EUA inundin el mercat europeu de fruita fresca en la mateixa època de collita: “Som competidors en altres mercats, però no en els nostres interiors”. Afrucat veu fins i tot l’oportunitat d’exportar pomes i nectarines a Mèxic i al Canadà, aprofitant el malestar comercial d’aquests països amb els EUA.
En canvi, el sector de la fruita seca adverteix d’una pèrdua immediata de competitivitat. Xavier Cullerés, responsable de la sectorial de Fruita Seca de JARC, alerta que l’entrada de producte nord-americà barat i sense aranzels és “inevitable” i desequilibra una balança ja negativa per a l’ametlla catalana. Espanya és el principal comprador d’ametlla californiana a la UE, amb importacions per valor de 267,45 milions d’euros el darrer any, el 65% del total estatal.
A més de la fruita seca, l’acord pot afectar altres sectors catalans que han consolidat mercat als Estats Units, com l’oli d’oliva i el vi, que podrien veure’s perjudicats per la nova política d’aranzels.
