Catalunya deixarà de subvencionar la neu artificial a les estacions d’esquí privades, segons ha informat el diari Ara . El Govern no renovarà una línia d’ajuts per a la innovació que es va iniciar el 2020 per compensar les pèrdues de les estacions després de la pandèmia. L’Executiu català considera que la situació comercial de les pistes d’esquí s’ha normalitzat i que el percentatge de la subvenció (un 30% del total) destinat a la generació de neu artificial, en plena sequera, ja no és necessari.
En total, la partida d’1,39 milions d’euros que es destinava a millorar les estacions d’esquí i a la fabricació de neu artificial ara s’invertirà en habitatge. Aquest milió formarà part d’un muntant més gran, gestionat per l’Incasòl (Institut Català del Sòl), que s’utilitzarà per comprar edificis en municipis del Pirineu i Prepirineu. Està previst que, seguint els plans del Departament de Territori, es construeixin 2.693 habitatges destinats a polítiques socials a les comarques de muntanya catalanes l’any 2042.
Davant la greu situació de crisi hídrica, diverses veus havien posat en dubte la sostenibilitat del procés de fabricació de neu. De fet, en les darreres hores, en ser preguntat sobre aquest tema, el director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Samuel Reyes, va assegurar que s’estava treballant perquè la producció de neu artificial usés la menor quantitat d’aigua possible. De fet, encara està per veure com actuaran les estacions d’esquí públiques, aquelles que depenen de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC).
L’empresa va afirmar que s’esforçaria a implementar una nova tècnica que reduiria el consum d’aigua en un 40% aquesta temporada. Tot i que és cert que les estacions d’esquí estan geogràficament més a prop de les fonts d’aigua a les muntanyes que els embassaments, on s’emmagatzema inicialment l’aigua, algunes organitzacions ecologistes ja han expressat la seva oposició a la continuació de la producció excessiva de neu artificial enmig de la crisi hídrica que afecta la majoria de les comarques.