Medi
Cap resultat
Veure tots els resultats
  • Energia verda
  • Construcció
  • Mobilitat
  • Meteo
  • Menjar sa
  • Medi blau
  • Ecopolítica
  • Aigua
  • Economia
  • Turisme i Natura
  • Contingut de marca
  • MediTV
  • Energia verda
  • Construcció
  • Mobilitat
  • Meteo
  • Menjar sa
  • Medi blau
  • Ecopolítica
  • Aigua
  • Economia
  • Turisme i Natura
  • Contingut de marca
  • MediTV
Revista de Badalona
Cap resultat
Veure tots els resultats

Dia de la Gastronomia Sostenible 2024: el que mengem també afecta al Medi Ambient

perRedacció
18 de juny de 2024
a Alimentació bio, Menjar sa
0 0
0
Dia de la Gastronomia Sostenible 2024: el que mengem també afecta el Medi Ambient

Dia de la Gastronomia Sostenible 2024: el que mengem també afecta el Medi Ambient

ADVERTISEMENT
Share on FacebookShare on Twitter

Dia de la Gastronomia Sostenible 2024: el que mengem també afecta el Medi Ambient

Avui se celebra el Dia de la Gastronomia Sostenible 2024, una data instaurada per les Nacions Unides el 2016 i commemorada anualment des del 2017. L’objectiu és posar en relleu la importància d’integrar els principis de sostenibilitat en la cuina professional.

Història

El concepte de gastronomia sostenible va ser definit en la Segona Conferència Internacional de les Nacions Unides sobre Nutrició el 2014. Aquesta pràctica considera no només la producció d’aliments, sinó també el procés que segueixen els aliments després de la seva collita i abans d’arribar al consumidor. Els xefs que adopten aquest enfocament garanteixen que els plats que serveixen promoguin el benestar dels clients i del medi ambient, utilitzant ingredients saludables i sostenibles.

Cultura, agricultura i el turisme

Els experts assenyalen que celebrar el Dia de la Gastronomia Sostenible implica tenir en compte tres elements clau: la cultura, l’agricultura i el turisme. Això es deu al fet que la gastronomia sostenible connecta diverses àrees i influeix en el desenvolupament local, afectant el medi ambient de múltiples maneres.

Un sistema gastronòmic sostenible contribueix a la sostenibilitat a tots els nivells, incloent la justícia social i la distribució equitativa de beneficis per a les comunitats implicades, així com la protecció dels ecosistemes i la biodiversitat. Promou l’economia circular i l’ús de fonts d’energia renovables.

Un imprescindible en el món actual

La gastronomia sostenible és un pas crucial per combatre la fam mundial, garantir la disponibilitat d’aliments per a futures generacions i preservar el medi ambient. Aquest enfocament implica l’ús reduït de pesticides i productes químics, així com la utilització de menys recursos.

Es tracta de minimitzar el desaprofitament alimentari, augmentar l’eficiència i produir cultius de manera intel·ligent. La raó per la qual la gastronomia sostenible és tan eficaç és que utilitza molta menys aigua que els mètodes agrícoles tradicionals.

Plats, economia i medi ambient saludables

En aquest Dia de la Gastronomia Sostenible, cal recordar que aquest sistema fomenta el creixement de les economies locals dins dels paràmetres de la sostenibilitat. Això vol dir que es pot créixer sense perjudicar cap dels sectors i actors implicats.

La gastronomia sostenible es basa en generar suport i confiança en la comunitat, i ser resilient en tots els aspectes. Això pot significar utilitzar ingredients locals per crear plats que homenatgin els productors. També es tracta de crear plats que alimentin la població local i els visitants, oferint opcions saludables per a tothom.

Molts xefs utilitzen mètodes que allarguen la vida útil dels aliments, com la fermentació o la deshidratació, per evitar el malbaratament, o reciclen restes d’aliments en nous plats. A més, sovint col·laboren amb productors locals que practiquen l’agricultura ecològica per obtenir els ingredients més frescos i saludables.

En definitiva, el Dia de la Gastronomia Sostenible 2024 ens recorda la importància de treballar amb productors locals, fomentar l’economia local i protegir el medi ambient, tot preservant les tradicions culinàries i garantint una alimentació saludable per a tots.

 

 

Altres articles d’interès: Aprovació definitiva del Reglament sobre la Restauració de la Naturalesa per part de la UE

 

Tags: alimentació biogastronomia sostenibleKm0menjar saproductes locals
ADVERTISEMENT

Relacionat Articles

Festucs fan la vista clara
Menjar sa

Els festucs fan la vista clara

La luteïna i la zeaxantina són dos carotenoides, concretament són xantofil·les, no carotens. Per tant, no donen lloc a...

perEnric I. Canela
26 de novembre de 2024
Ecopanellets: la versió saludable dels panellets clàssics!
Alimentació bio

Ecopanellets: la versió saludable dels panellets clàssics!

Ecopanellets: la versió saludable dels panellets clàssics! Els panellets són dolços tradicionals catalans que es preparen i consumeixen especialment...

perRedacció
30 d'octubre de 2024
 Arriba la temporada de Calçots: Tradició, gastronomia i sostenibilitat a Catalunya
Alimentació bio

 Arriba la temporada de Calçots: Tradició, gastronomia i sostenibilitat a Catalunya

 Arriba la temporada de Calçots: Tradició, gastronomia i sostenibilitat a Catalunya Amb l'arribada de la tardor, Catalunya es prepara...

perRedacció
14 d'octubre de 2024
La Castanyada: Tradició Sostenibilitat i Gust a Tardor
Alimentació bio

La Castanyada: Tradició, Sostenibilitat i Gust a Tardor

La Castanyada: Tradició, Sostenibilitat i Gust a Tardor Catalunya celebra la Castanyada, una festivitat plena de tradició i sabor,...

perRedacció
11 d'octubre de 2024
Següent Publicació
Espanya ha de duplicar la valorització de residus per complir amb la UE

Espanya ha de duplicar la valorització de residus per complir amb la UE

Deixa un comentari Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Medi

© 2021 Medi.cat - Powered by Dringa.

  • Qui Som
  • Socis Protectors
  • redaccio@medi.cat
  • publicitat@medi.cat
  • Donacions
  • Avís Legal
  • Política de Privacitat
  • Política de Cookies
  • Contacte

Subscriu-te al nostre Newsletter

    He llegit i accepto la Política de Privacitat

    Cap resultat
    Veure tots els resultats
    • Energia verda
    • Construcció
    • Mobilitat
    • Meteo
    • Menjar sa
    • Medi blau
    • Ecopolítica
    • Aigua
    • Economia
    • Turisme i Natura
    • Contingut de marca
    • MediTV

    © 2023 Medi.cat

    Welcome Back!

    Login to your account below

    Forgotten Password?

    Retrieve your password

    Please enter your username or email address to reset your password.

    Log In