Demanda per inacció climàtica contra l’Estat
El Tribunal Constitucional espanyol abordarà per primera vegada un cas de justícia climàtica. Diverses organitzacions ecologistes han presentat una demanda per inacció climàtica contra l’Estat, al·legant que les mesures adoptades són insuficients. Aquesta demanda és l’últim recurs dins del sistema judicial espanyol i, si fos rebutjada, les organitzacions tenen intenció de portar el cas al Tribunal Europeu dels Drets Humans, que recentment va condemnar Suïssa en un cas similar.
El Pla d’energia i clima en disputa
La demanda, presentada per Greenpeace, Oxfam Intermón, Fridays For Future, Ecologistes en Acció i la Coordinadora d’Organitzacions per al Desenvolupament, qüestiona el pla integrat d’energia i clima aprovat pel govern de Pedro Sánchez. Aquest pla preveu una reducció del 32% de les emissions per al 2030 respecte als nivells de 1990, mentre que l’Acord de París exigeix una reducció del 55% per limitar l’escalfament global a 1,5 ºC.
Segons Inés Díez, representant legal de Greenpeace, “amb aquest procés, lluitem pel dret de les generacions presents i futures a gaudir d’un medi ambient on desenvolupar una vida digna. No pararem fins que Espanya compleixi amb les seves obligacions climàtiques i adopti les mesures necessàries enfront del canvi climàtic.”
El Tribunal Europeu com a següent pas
Si el Tribunal Constitucional no corregeix la decisió del Tribunal Suprem, que l’estiu passat va desestimar la demanda, les organitzacions ecologistes ja tenen preparat recórrer al Tribunal Europeu dels Drets Humans a Estrasburg. Aquest tribunal va condemnar fa poc Suïssa per inacció climàtica en resposta a una denúncia presentada per KlimaSeniorinnen, una entitat de dones grans que defensaven el seu dret a la vida i la salut davant les conseqüències del canvi climàtic.
Recentment, el parlament suís va votar una proposta per ignorar la sentència del TEDH, tot i que aquesta decisió no és vinculant. Rosmarie Wydler-Wälti, copresidenta de KlimaSeniorinnen, va qualificar aquesta declaració com “una traïció a les dones grans i a totes aquelles que pateixen les conseqüències reals de l’escalfament global avui i en el futur.”
El resultat d’aquesta demanda al Tribunal Constitucional espanyol serà clau per determinar la responsabilitat de l’Estat en la lluita contra el canvi climàtic i pot marcar un precedent important en la justícia climàtica a Europa.
Altres articles d’interès: Aprovació definitiva del Reglament sobre la Restauració de la Naturalesa per part de la UE