La Conferència del decenni de l’oceà 2024 per mostrar solucions transformadores basades en la ciència per a un oceà saludable i resilien se celebrarà del 10 al 12 d’abril al Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB). Més de 130 esdeveniments paral·lels complementaran el programa oficial en el període previ a la Conferència i durant la pròpia Conferència, amb una assistència prevista de 1.500 persones, la Conferència comptarà amb la participació de més de 40 ponents internacionals. El programa s’estructurarà en quatre sessions temàtiques basades en els 10 Reptes de la Decenni de l’Oceà.
Durant l’esdeveniment, es crearà una nova fundació per enfortir la gestió sostenible dels oceans, tot mostrant solucions innovadores i transformadores impulsades per la ciència. Amb una assistència esperada de 1.500 actors de la comunitat oceànica i socis, la Conferència servirà com a fòrum global on es reuniran governs, líders, sectors marítims, universitats, ONG, el sector privat i la societat civil i es fomentaran i impulsaran noves col·laboracions. per un ric diàleg entre ciència, política i societat.
La Conferència del Decenni de l’Oceà del 2024 s’estructura en quatre sessions temàtiques basades en els 10 Reptes del Decenni de l’Oceà, combinant sessions plenàries i paral·leles per aprofundir els resultats del procés ‘Visió 2030’ del Decenni de l’Oceà. Les sessions també oferiran un espai per ressaltar les iniciatives de ciències oceàniques i desenvolupar recomanacions per traçar un rumb per a la conservació dels oceans mitjançant l’intercanvi de coneixements.
La primera sessió temàtica, titulada Ciència i solucions per a un oceà net, saludable i resilient, se centrarà en la contaminació marina, els ecosistemes i el nexe oceà clima. L’economia oceànica sostenible, l’alimentació i les comunitats resilients seran el tema central de la segona sessió, titulada Ciència i solucions per a una economia oceànica sostenible i resilient. La tercera sessió de la Conferència, Ciència i solucions per a un oceà segur i previst, estarà dedicada a l’observació, la predicció i els sistemes d’alerta primerenca dels oceans; mentre que la darrera sessió estarà relacionada amb el desenvolupament de capacitats, l’alfabetització sobre els oceans, el coneixement indígena i local i el patrimoni cultural sota el títol Un oceà inspirador i atractiu per a tothom.
A més dels 130 Esdeveniments paral·lels, s’exhibiran més de 300 pòsters al CCIB i més de 100 presentacions orals sobre solucions en ciències oceàniques enriquiran les sessions paral·leles del programa.
La visió de la Dècada dels Oceans és “la ciència que oferim per a l’oceà que volem,”. La Dècada dels Oceans proporciona un marc de convocatòria per als científics i les parts interessades de diversos sectors per desenvolupar el coneixement científic i les associacions necessàries per accelerar i aprofitar els avenços de la ciència oceànica per aconseguir una millor comprensió del sistema oceànic i oferir solucions basades en la ciència per aconseguir el Agenda 2030.
Altres articles d’interès: Científics de l’IEO utilitzen la xarxa social X per monitoritzar la biodiversitat costanera