Aquesta setmana, els focus de l’atenció internacional convergeixen a Ottawa, la capital canadenca, on se celebra l’última ronda de negociacions sobre un instrument mundial jurídicament vinculant per a combatre la contaminació per plàstics. Amb representants de 174 països reunits, la Cimera d’Ottawa, formalment coneguda com el Quart període de sessions del Comitè Intergovernamental de Negociació, ofereix una plataforma crítica per abordar una crisi global creixent.
El pla que es presenta busca atacar els fonaments de la relació actual de la humanitat amb el plàstic. Amb l’objectiu d’avançar cap a un acord sòlid que redueixi la contaminació per plàstics, els delegats han de treballar en un esborrany preliminar que es preveu que es finalitzi a Busan, República de Corea, al desembre d’aquest any.
Des de la seva massiva producció a partir de la dècada de 1950, s’han generat al voltant de 9.200 milions de tones de plàstic, amb una gran part convertida en residus que assoleixen els abocadors i contaminen els nostres ecosistemes. Amb una producció anual actual de 430 milions de tones de plàstic, dos terços d’aquesta quantitat es converteixen ràpidament en deixalles, posant en perill la salut humana i la biodiversitat.
L’enfocament de les negociacions se centra en tot el cicle de vida dels plàstics, des del seu disseny fins a la seva eliminació, amb un clar reconeixement de la necessitat d’actuar de forma decidida i coordinada. Des de la seva inauguració el 2022, el Comitè Intergovernamental de Negociació ha fet progressos notables, passant de debats generals a un projecte de text revisat.
Malgrat el calendari ambiciós, la secretària executiva del Comitè, Jyoti Mathur-Filipp, destaca la importància d’actuar amb urgència davant de la magnitud de la crisi de la contaminació per plàstics. Amb l’objectiu de triplicar la producció de plàstic per al 2060, les negociacions tenen un paper fonamental per aconseguir un acord per finals d’enguany.
En resposta a l’ampli impacte de la contaminació, el Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA) ha llançat #SinContaminación, una estratègia coordinada per combatre la contaminació de l’aire, la terra i l’aigua. Amb un enfocament científic, aquesta campanya destaca la necessitat d’una transició cap a un món lliure de contaminació, posant de manifest la vital importància d’aquestes negociacions per al futur de la humanitat i del planeta.
Altres articles d’interès: El 86% dels espanyols aprova la prohibició dels plàstics d’un sol ús