“Des de les profunditats marines a la xarxa social: Investigadors de l’IEO Utilitzen Twitter per Estudiar la Biodiversitat Costanera. Aquest dijous, el Centre Oceanogràfic de Vigo de l’Institut Espanyol d’Oceanografia (IEO, CSIC) revela els resultats d’un estudi pioner que analitza la biodiversitat de les costes espanyoles a través de les troballes compartides pels ciutadans a la xarxa social X, antiga Twitter.
Amb la biodiversitat marina jugant un paper vital en les polítiques de conservació, els científics exploren una nova via utilitzant les dades compartides en xarxes socials com una alternativa rendible per comprendre millor les interaccions humanes amb el medi natural. Des d’espècies invasores fins a varaments de cetacis i episodis d’arribada massiva de meduses, la informació obtinguda de forma transparent a través de l’enfocament de ciència ciutadana passiva ofereix una perspectiva actualitzada.
L’estudi, publicat a la revista ‘Ecological Informatics’, es va centrar en missatges específics que aparentment informaven de troballes costaneres a la xarxa social X, evitant biaixos inicials mitjançant un algorisme que prioritzava missatges genèrics i afirmacions d’interès. Els investigadors van identificar més de 11.000 missatges potencialment informatius, destacant observacions més freqüents d’animals gelatinosos (21%), peixos (11%) i mamífers marins (11%).
Amb aquests resultats, els científics han creat el primer mapa de biodiversitat costanera basat en aquesta metodologia. Les conclusions de l’estudi destaquen que aquesta tècnica és una eina de baix cost complementària als programes de monitoratge existents, permetent l’estudi de l’ocurrència i variabilitat temporal d’espècies no autòctones i sensibles. A més, estableix les bases per a un futur sistema d’alerta davant arribades massives de meduses o varaments de cetacis.
L’Institut Espanyol d’Oceanografia (IEO, CSIC), és un Centre Nacional del Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC), dependent del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, dedicat a la recerca en ciències de la mar, especialment en el relacionat amb el coneixement científic dels oceans, la sostenibilitat dels recursos pesquers i el medi ambient marí. L’IEO representa a Espanya en la majoria dels fòrums científics i tecnològics internacionals relacionats amb la mar i els seus recursos. Compta amb nou centres oceanogràfics costaners, cinc plantes d’experimentació de cultius marins, 12 estacions mareográficas, una estació receptora d’imatges de satèl·lits i una flota composta per quatre vaixells oceanogràfics.
Altres articles d’interès: El port de Tarragona licita un projecte per restaurar el fons marí