La situació de sequera a les conques internes de Catalunya arriba a nivells crítics, com es va revelar durant la reunió de la Comissió Interdepartamental de Sequera aquest dimarts. El Govern de la Generalitat va avaluar l’escenari actual, caracteritzat per la sequera més extrema registrada a Catalunya.
Actualment, els embassaments de les conques internes han assolit nivells històricament baixos. Cal destacar el cas del pantà Darnius Boadella, que es troba en estat d’emergència amb tan sols el 14,5% de la seva capacitat, en comparació amb el 33,17% de fa un any.
La resta d’embassaments també es troben en una situació delicada: Sau, amb un 16,8%; Susqueda, amb un 18%; i la Llosa del Cavall, amb un 19%.
Des de l’activació del Pla de Sequera, especialment des de l’entrada a la fase de prealerta al sistema Ter-Llobregat el febrer de 2022, s’ha incrementat la producció d’aigua dessalinitzada i regenerada, a més d’intensificar-se l’extracció d’aigua de pous de sequera. En aquest període, s’han generat més de 260 hm³ d’aigua nova, contribuint a frenar el descens dels embassaments. Si no hi hagués aquests recursos, ja hauríem ingressat a la fase d’emergència durant la primavera de 2023.
Lamentablement, la persistent falta de pluges (des de 2020, de les 6 estacions humides que hi ha hagut, és a dir, tardor i primavera, cinc han estat seques o molt seques) i les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya, que no preveuen importants episodis de precipitació en les setmanes vinents, fan preveure un empitjorament de la crítica situació que travessa el país. Aquesta escassetat de pluges es tradueix en una manca de 300 hm³ d’aportacions a les capçaleres de les conques internes de Catalunya. Aquesta manca d’aportacions equivaldria a dues vegades la capacitat total del pantà de Sau o tres vegades la de Baells
Davant la crítica situació de les reserves d’aigua a les conques internes, el Govern està considerant declarar l’estat d’emergència pels municipis dependents d’aquests embassaments, anticipant-se als pitjors escenaris de manca d’aigua. Això implica que, amb l’objectiu d’optimitzar al màxim les limitades reserves disponibles, es contempla avançar l’estat d’emergència en les setmanes vinents, sense esperar que els embassaments més secs arribin al 16%. Això comportarà la implementació de noves mesures d’estalvi a tots els nivells i sectors. A més, s’està avaluant la possibilitat d’establir una situació de reemergència per aplicar mesures transitòries i d’adaptació de manera consensuada abans de la declaració efectiva d’emergència.
El Govern ha subratllat l’excepcionalitat de la situació i la necessitat de sumar esforços per optimitzar els recursos disponibles. Garantir el subministrament passa necessàriament per replantejar la demanda i col·laborar en la definició d’un ús més eficient del recurs hídric, maximitzant l’estalvi. En aquest context, el director de l’Agència Catalana de l’Aigua, Samuel Reyes, ha anunciat una nova línia d’ajuts de 10 milions d’euros destinada als municipis que extreuen aigua d’embassaments per recuperar pous i construir plantes de tractament. Així i tot, insisteix en la importància de continuar treballant en aquesta direcció i, al mateix temps, fa una crida a la societat en conjunt per aplicar mesures d’estalvi i adoptar un consum responsable dels recursos hídrics.