Catalunya ha assolit un èxit notable en el seu camí cap a la independència energètica renovable, superant les 100.000 instal·lacions de sistemes d’autoconsum fotovoltaic en cobertes. Segons el Registre d’Autoconsum de Catalunya, l’any 2023 va finalitzar amb 102.107 instal·lacions d’autoconsum operatives, sumant un total de 990,5 MW de potència. Aquest avenç significatiu va ser destacat pel conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, qui va presentar recentment l’avaluació de l’autoconsum fotovoltaic durant el 2023 a Catalunya.
“Estem presenciant una nova realitat: les persones i empreses de Catalunya s’han compromès a ser propietaris de la seva energia, acostant-nos als objectius energètics que tenim com a nació,” va remarcar Mascort.
El conseller va reiterar que l’autoconsum és un eix fonamental del nou model energètic, més net, just i participatiu, cap al qual Catalunya està avançant. “L’energia derivada dels sistemes d’autoconsum és més econòmica, genera zero emissions i, sobretot, pertany a les famílies i empreses que la utilitzen,” va resumir Mascort. Va celebrar el fet que en menys de dos anys, la capacitat instal·lada en aquesta modalitat ha “multiplicat per cinc” i va expressar l’orgull pel compromís dels ciutadans i empreses del país en fer front al canvi climàtic.
Durant el 2023, Catalunya va veure la posada en servei de 42.291 instal·lacions d’autoconsum fotovoltaic, amb una capacitat total de 493,7 MW. D’aquestes, 543 eren instal·lacions d’autoconsum col·lectiu, contribuint amb 13,5 MW. A més, es va enregistrar un creixement significatiu en les instal·lacions amb majors capacitats. La posada en servei de sistemes d’entre 15 kW i 100 kW va duplicar-se respecte a l’any anterior, arribant a 2.795 instal·lacions, mentre que aquelles de més de 100 kW es van multiplicar per 2,5, arribant a 393.
El Conseller va anunciar que el Govern continuarà treballant per incentivar les instal·lacions d’autoconsum, amb èmfasi especial en aquelles col·lectives o de gran escala. Mascort va explicar que L’Energètica jugarà un paper important en aquests tipus d’instal·lacions i guanyarà protagonisme en els pròxims anys. També va destacar les polítiques del Govern per afavorir i promoure les comunitats energètiques. A més, va esbossar plans per exigir canvis normatius al Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic “per fer-ho més atractiu”, com augmentar el límit de l’autoconsum col·lectiu fins als 20 km.
La producció d’electricitat mitjançant energia solar fotovoltaica ha estat i continua sent una prioritat per a Catalunya, ja que és un dels eixos fonamentals per a la transició cap a un nou model energètic més net, democràtic, sostenible i inclusiu. L’extensió i generalització de les pràctiques d’autoconsum serveixen com a indicador de la implicació dels ciutadans en la transició energètica, permetent que les persones passin de ser només consumidores a generar, gestionar i consumir la seva pròpia energia.
La Generalitat ha estat pionera en la implementació de mesures normatives i incentius per detectar i eliminar barreres jurídiques, tècniques i econòmiques per a l’autoconsum. La Prospectiva Energètica de Catalunya per a l’any 2050 estima que seran necessàries 500.000 instal·lacions d’autoconsum per a l’any 2050 per assolir el repte de la descarbonització de l’economia i la societat catalana.