Catalunya importa més electricitat que la que produeix amb renovables
El sector adverteix que cal multiplicar per cinc la capacitat actual per assolir l’objectiu del Govern del 2030: “La transició energètica a Catalunya s’està fent fora del país.”
El sector de les renovables ha analitzat el progrés de la transició energètica a Catalunya i ha conclòs que el territori continua suspenent clarament. Les dades de l’any passat mostren que només el 13,6% de la demanda elèctrica va ser satisfeta amb renovables produïdes localment, mentre que les importacions d’energia van superar aquesta xifra. Segons l’informe presentat aquest dimarts, per assolir l’objectiu fixat pel Govern per al 2030, caldria multiplicar per cinc l’actual capacitat de generació. Helena Badger, codelegada d’Unefcat, la patronal del sector solar, ha advertit que “la transició energètica a Catalunya s’està fent fora del país.”
Creixement mínim de la capacitat de renovables
L’informe anual de l’Observatori de les Energies Renovables a Catalunya revela que la transició energètica avança molt lentament. L’any passat només es van posar en servei 34,39 MW, una xifra quatre vegades inferior a la del 2022, quan es van inaugurar els primers parcs eòlics després de deu anys d’aturada.
Aquest creixement mínim ha fet que l’aportació de les renovables a la demanda elèctrica es mantingués gairebé estable, passant del 13 al 13,6%. “És una mostra que no estem fent la feina d’electrificació,” ha assenyalat Helena Badger.
Entre les fonts de producció verda, destaca que l’eòlica va avançar la hidroelèctrica, aportant un 7% i un 5% de la demanda elèctrica, respectivament. La sequera de l’any passat va provocar que la producció d’energia hidràulica caigués un 17,6%, assolint el rècord negatiu des de 1990. La solar fotovoltaica, excloent l’autoconsum, malgrat augmentar quasi un 4%, no va arribar a cobrir l’1% de l’electricitat consumida.
Importacions d’energia al 14%
En un país fortament nuclearitzat, aquesta font d’energia continua sent la majoritària, arribant a cobrir la meitat de la demanda elèctrica. No obstant això, la gran novetat del 2023 ha estat el creixement de les importacions, que han passat del 8,1 al 14,2%.
Aquest augment de les importacions es deu a la major capacitat de generació renovable al conjunt de l’Estat, que l’any passat ja va superar el 50% de la producció. Això va obligar a modular la producció nuclear i reduir la dels cicles combinats. Com a resultat, la menor aportació de les fonts no renovables a Catalunya es va compensar amb electricitat provinent de l’exterior, amb l’Aragó al capdavant. L’electricitat exportada per aquesta comunitat va duplicar la importada per Catalunya. Gorka Martí, representant del Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya, ha assenyalat que “Podem perdre la potència industrial si no aconseguim desenvolupar les renovables.”
Multiplicar per cinc la capacitat de generació renovable
La Generalitat té un full de ruta energètic per assolir la neutralitat climàtica a mitjan segle, anomenat Proencat. Estableix que el 2030 el 50% de la demanda elèctrica s’hauria de cobrir amb fonts renovables, en contrast amb l’actual 13,6%. Segons l’Observatori de les Renovables, per assolir aquest objectiu caldria multiplicar per cinc la capacitat de generació actual i per 22 per arribar al 100% previst per al 2050. “Al ritme que anem, no hi arribarem de cap manera,” lamenten.
Proposta de Departament de Transició Energètica
Enmig de les negociacions per desencallar la legislatura, el sector de les renovables a Catalunya proposa la creació d’un Departament de Transició Ecològica, amb la transició energètica com una de les grans prioritats, i una secretaria general d’Energia. També reclamen l’agilització de la tramitació d’expedients mitjançant la simplificació de processos i la implantació d’una regulació específica per a l’emmagatzematge i la repotenciació de parcs eòlics. A més, suggereixen eliminar el mecanisme de participació ciutadana en favor de les comunitats energètiques.