Un nou horitzó s’obre en el món de la producció carnívora, amb el llançament d’un projecte innovador destinat a elevar la qualitat de la carn de vaca Bruna dels Pirineus i a fer-la més accessible als consumidors. Encapçalat per una coalició que abasta tota la cadena alimentària, des de ramaders fins a distribuïdors, aquesta iniciativa pionera té com a objectiu principal millorar la tendresa i la valoració de la carn d’aquesta emblemàtica raça bovina.
Dirigit pel president de la Federació de la Raça Bruna dels Pirineus (FEBRUPI), Joan Noguera, el projecte es consolida com un esforç conjunt per potenciar les característiques úniques d’aquesta raça autòctona catalana. A través de l’aplicació d’estudis genètics i la col·laboració de múltiples actors, com els ramaders representats per Februpi, la sala de desfer Pirinat del Ripollès i el distribuïdor Bon Preu i Esclat, s’estableix una nova etapa en la producció i distribució d’aquest producte.
“La Bruna dels Pirineus és la nostra raça i la que millor s’adapta al nostre territori perquè cria molt bé els vedells, és molt dòcil i això es transmet a la carn”, destaca Martí Orriols, gerent de la Federació de la Raça Bruna dels Pirineus. Amb una visió de país, els impulsors del projecte aspiren a produir una carn d’excel·lent qualitat, fent èmfasi en les seves característiques distintives i en la preservació de les zones rurals.
La iniciativa, que compta amb el suport de diverses entitats i institucions com el Departament d’Acció Climàtica, l’IRTA i la UAB, s’enfoca en la millora genètica de la raça, amb una especial atenció en la selecció de sementals que transmetin les qualitats desitjades per obtenir una carn més gustosa i tendra. Aquesta tasca de cribratge genètic es realitzarà amb el suport de la UAB, mentre que l’IRTA es responsabilitzarà de l’anàlisi i el Departament d’Acció Climàtica assumirà els costos associats.
Des de la fase de producció fins a la seva comercialització, es posa un èmfasi especial en la promoció i difusió de les qualitats d’aquesta carn poc coneguda. “Estem convençuts que tenim una raça autòctona bona i que cal donar-ho a conèixer”, afirma Enric Camprubí, director general de Pirinat, l’empresa responsable de la sala de desfer. Amb la venda ja en marxa en una trentena de botigues del Grup Bon Preu, es preveu una ampliació dels punts de venda a mesura que la producció augmenti.
Per al Grup Bon Preu, aquest projecte no només representa una oportunitat de negoci, sinó també un compromís amb la valoració del producte local i el suport als ramaders. Així mateix, es destaca el paper crucial que juga aquesta iniciativa en la preservació del paisatge i la prevenció d’incendis, mitjançant la gestió sostenible de les pastures.
En definitiva, el llançament d’aquest projecte pioner no només promet millorar la qualitat de la carn de vaca Bruna dels Pirineus, sinó també enfortir els vincles entre els productors, els consumidors i el territori, en una aposta clara per la sostenibilitat i l’excel·lència gastronòmica.
Altres articles d’interès: Nous “Àrbitres Ambientals” sorgits per a fer més sostenibles les curses de muntanya