Les recerques sobre els taurons impulsats pel Departament d’Acció Climàtica, en col·laboració amb el centre d’immersió Sotamar de Cadaqués, han confirmat que el canó de cap de Creus és una àrea estable per a la cria de tintoreres, essent un dels pocs llocs de la Mediterrània occidental on aquesta espècie en perill d’extinció es reprodueix.
Durant el període de finals de primavera i mitjans d’agost, s’han identificat aproximadament 90 taurons, incloent-hi deu nadons amb una mida d’entre 35 i 45 centímetres. Els estudis assenyalen que els naixements se centren principalment entre mitjans de juny i juliol, i que els taurons joves ja són totalment autosuficients des de la seva naixença. Posteriorment, molts dels adults abandonen la zona.
El projecte va prendre forma entre el 2018 i el 2019, sota la iniciativa de Jordi Riera, el responsable del centre d’immersió Sotamar, un entusiasta dels taurons amb experiència en immersions a escala mundial. Després de les primeres troballes entre el 2020 i el 2021, va decidir realitzar un estudi exhaustiu amb la col·laboració de dues biòlogues mitjançant sortides regulars.
Amb un total de 54 sortides entre els mesos d’abril i setembre, utilitzant vísceres de peix per atreure els exemplars, van observar més de seixanta taurons, especialment durant els mesos de juny i juliol. Aquest patró suggereix la possibilitat d’una àrea de reproducció d’aquesta espècie.
La proposta va captar l’interès de la comunitat científica i del mateix Departament d’Acció Climàtica, que han unit esforços durant el 2023. Durant aquest temps, s’han dut a terme una cinquantena de sortides, identificant deu cries de l’espècie entre els 90 exemplars.
Jordi Ruiz, responsable d’espècies invasores i projectes de conservació d’Acció Climàtica, destaca la singularitat de les dades, ja que els taurons tenen gestacions de 12 mesos, coincidint amb el període crucial d’observació en aquesta zona específica.
Amb l’objectiu d’ampliar el coneixement sobre els moviments i comportaments de les tintoreres, el Departament està col·laborant amb diverses entitats científiques a Catalunya. La segona fase de l’estudi, programada per al 2024 amb un cost de 50.000 euros, inclourà vigilàncies des d’embarcacions, marcació d’exemplars i recollida de mostres de teixits per comprendre millor els seus moviments i hàbitats després del període de naixements.
El canó de Cap de Creus ha sorgit com una àrea predilecta per a aquesta espècie, probablement per la seva topografia pronunciada que ofereix oportunitats per trobar aliment i refugiar-se dels depredadors. Aquesta zona també destaca per la seva pujada de nutrients, creant un entorn idoni per a la reproducció de les tintoreres.
La tintorera, una de les setanta espècies de taurons i rajades presents al Mediterrani, es troba en una situació crítica. De les 26 espècies de taurons que es troben al mar català, moltes estan en perill d’extinció, segons una avaluació realitzada pel Departament el 2020 amb la col·laboració de CatShark.