L’Entitat d’Abastament d’Aigua Ter-Llobregat (ATL) ha anunciat amb determinació els seus plans per abordar les deficiències en la infraestructura hidràulica que uneix la planta potabilitzadora de Cardedeu al Vallès Oriental amb Barcelona i altres àrees com el Barcelonès i el Vallès. La decisió respon a les preocupants pèrdues d’aigua al llarg de la canonada actual, estimades en uns alarmants 225.000 litres diaris, amb una quantitat significativa, 185.000 litres, que es desprenen a Badalona, situació que es detecta ja fa dues dècades.
El projecte, amb un pressupost de 36 milions d’euros, serà financiat íntegrament per ATL i gestionat per Infraestructures.cat. S’estima que les obres s’iniciaran a setembre d’aquest any i s’allargaran fins a l’agost de 2026, data en què es preveu completar la renovació de la vella canalització.
La planta potabilitzadora de Cardedeu rep l’aigua del transvasament del Ter, captada al Pasteral prop dels embassaments de Sau i Susqueda, a més de la dessalinitzadora de la Tordera. Aquesta aigua és subjecta a un procés de tractament abans de ser emmagatzemada per a la seva posterior distribució.
La canonada existent, que travessa un túnel de 3 metres de diàmetre operatiu des de 1966, ha experimentat reparacions parcials entre 2003 i 2009, però segments importants han mancat d’un manteniment adequat, contribuint a les preocupants pèrdues d’aigua.
Amb la greu situació de sequera i les fuites considerables a Santa Coloma de Gramenet i especialment a Badalona, s’ha pres la decisió de reprendre aquesta vital tasca de millora. Les reparacions requeriran una completa interrupció del flux d’aigua, i per aquest motiu, s’opta per desdoblar la canonada existent, amb la intenció d’avaluar la seva gestió futura una vegada finalitzada la intervenció.
David Vila, director d’ATL, ha destacat que malgrat la percepció de pèrdua, el volum realment perdut és relativament baix. No obstant això, en el context actual de sequera, és crucial minimitzar aquestes pèrdues.
El recorregut de les obres es desplegarà uns 6,5 quilòmetres paral·lels al riu Besòs pel marge esquerre, atravessant Santa Coloma, Montcada i Sant Fost de Campsentelles. Els representants dels municipis afectats mostren comprensió envers la necessitat d’aquestes obres, malgrat les molèsties temporals anticipades.
A Santa Coloma, on es detecten pèrdues rellevants, l’alcaldessa Núria Parlon ha aplaudit la notícia i es mostra disposada a col·laborar amb les autoritats per gestionar els inconvenients durant la construcció. No obstant això, la fuita més destacada es troba a Badalona. Sònia Egea, regidora de Medi Ambient, destaca els esforços anteriors de l’ajuntament i subratlla la persistència d’aquesta fuita durant dues dècades.
Amb les obres previstes per setembre, es preveu una durada d’aproximadament dos anys fins a l’agost de 2026. Un cop operativa la nova canalització, es podran iniciar inspeccions i accions per reparar la infraestructura actual.
Altres articles d’interès: La planificada mort dels pagesos