La temporada de bolets a Catalunya depèn molt de les condicions climàtiques, especialment de les pluges i les temperatures. Normalment, la tardor (d’octubre a novembre) és la millor època per trobar la majoria dels bolets que ara mencionarem. No obstant, el començament de la temporada pot variar segons la localització i les pluges de cada any.
Bolets que pots trobar a l’octubre a casa nostra:
- Rovelló: Octubre és el moment àlgid per trobar rovellons, sobretot en boscos de pi. Sol créixer a les comarques del Berguedà, Osona, Cerdanya, Solsonès, i en àrees de Montseny.
- Fredolic: Comença a aparèixer a finals d’octubre, normalment en zones de pi i alzinar. Es pot trobar a Montseny, Ripollès i Garrotxa.
- Camagroc: A la tardor, sobretot a finals d’octubre i principis de novembre, el camagroc és abundant. El trobaràs en zones humides de boscos de pi o roure, com al Berguedà, Garrotxa o Pirineu.
- Cep (Siureny): El cep comença a sortir a l’inici de la tardor, entre setembre i octubre, sobretot en boscos de roure o faig. Les zones més conegudes són el Berguedà, Osona, Ripollès i Alt Urgell.
- Trompeta de la mort: És un bolet típic de novembre, però ja es pot trobar a finals d’octubre en boscos de castanyers o rouredes humides. Les zones més habituals són la Garrotxa, Osona i Montseny.
- Rossinyol: Tot i que és més comú al començament de la tardor, encara es pot trobar a l’octubre si les condicions han estat bones. El pots buscar a boscos de roures i alzinars, com els del Montseny, Berguedà i Ripollès.
- Llenega: Aquest bolet surt sobretot a finals d’octubre i al novembre, en zones de pi i terra humida. És comú al Pirineu, Ripollès, Berguedà i Garrotxa.
- Múrgola: És més habitual a la primavera, però a la tardor pots trobar alguna a finals d’octubre, especialment en zones de riuades o boscos humits.
Condicions per trobar bolets:
Els bolets creixen quan hi ha hagut pluges abundants seguides de temperatures suaus. La humitat del terra és essencial, però també és important que no hi hagi gelades. Aquest octubre del 2024, si han caigut bones pluges a les setmanes prèvies, serà una bona temporada de bolets.
Zones recomanades a Catalunya:
- Pirineus (Cerdanya, Ripollès, Alt Urgell): Gran varietat de bolets com el cep, el rovelló i el fredolic.
- Montseny: Hi ha molts camagrocs, trompetes de la mort i rovellons.
- Berguedà: Aquesta és una de les millors zones, amb una gran quantitat de rovellons, fredolics i llenegues.
- Garrotxa: Zona rica en camagrocs, trompetes de la mort i rossinyols, especialment en boscos humits de roure.
- Osona i Solsonès: Boscos mixtes on es poden trobar molts ceps, rovellons i altres espècies.
És recomanable consultar la previsió de bolets o les associacions micològiques de la zona, ja que algunes temporades poden ser més escasses depenent del temps.
A continuació deixem una recepta senzilla i casolana per cuinar ceps saltejats amb all i julivert, una manera tradicional de gaudir-ne.
Recepta de ceps saltejats amb all i julivert
Ingredients:
- 400 g de ceps frescos (si són secs, hidratar-los prèviament)
- 3 grans d’all
- Unes branques de julivert fresc
- 4 cullerades d’oli d’oliva verge extra
- Sal al gust
- Pebre negre al gust (opcional)
Passos a seguir:
- Neteja els ceps: Si utilitzes ceps frescos, neteja’ls amb un drap humit o un pinzell per treure la terra. Evita posar-los sota l’aigua, ja que absorbeixen molta humitat i perden sabor. Si utilitzes ceps secs, hidrata’ls en aigua tèbia durant uns 30 minuts i escorre’ls bé.
- Talla els ceps: Un cop nets, talla els ceps a làmines d’uns 3-4 mm de gruix. Si són molt grossos, també els pots tallar a daus.
- Prepara l’all i el julivert: Pela i pica els alls finament. Talla el julivert ben petit.
- Salteja els ceps: Posa una paella gran al foc amb les cullerades d’oli d’oliva. Quan l’oli estigui calent (però sense que fumi), afegeix els ceps i deixa’ls cuinar a foc mitjà-alt. Salteja’ls durant uns 5-7 minuts, remenant ocasionalment, fins que estiguin daurats i hagin deixat anar tota la seva aigua.
- Afegeix l’all i el julivert: Quan els ceps estiguin daurats, afegeix l’all picat i el julivert. Remena bé i continua cuinant durant 1-2 minuts més, fins que l’all estigui lleugerament daurat (vigilant que no es cremi, perquè amargaria).
- Condimenta: Apaga el foc i afegeix la sal al gust. Si t’agrada, pots afegir un toc de pebre negre.
Altres articles d’interès: Reforç dels serveis d’educació ambiental als espais naturals protegits