Medi
Cap resultat
Veure tots els resultats
  • Energia verda
  • Construcció
  • Mobilitat
  • Meteo
  • Menjar sa
  • Medi blau
  • Ecopolítica
  • Aigua
  • Economia
  • Turisme i Natura
  • Contingut de marca
  • MediTV
  • Energia verda
  • Construcció
  • Mobilitat
  • Meteo
  • Menjar sa
  • Medi blau
  • Ecopolítica
  • Aigua
  • Economia
  • Turisme i Natura
  • Contingut de marca
  • MediTV
Revista de Badalona
Cap resultat
Veure tots els resultats

Bolets que pots trobar a l’octubre a casa nostra

perRedacció
7 d'octubre de 2024
a Menjar sa, Turisme i Natura
0 0
0
Bolets que pots trobar a l'octubre a casa nostra

Bolets que pots trobar a l'octubre a casa nostra

ADVERTISEMENT
Share on FacebookShare on Twitter

La temporada de bolets a Catalunya depèn molt de les condicions climàtiques, especialment de les pluges i les temperatures. Normalment, la tardor (d’octubre a novembre) és la millor època per trobar la majoria dels bolets que ara mencionarem. No obstant, el començament de la temporada pot variar segons la localització i les pluges de cada any.

Bolets que pots trobar a l’octubre a casa nostra:

  1. Rovelló: Octubre és el moment àlgid per trobar rovellons, sobretot en boscos de pi. Sol créixer a les comarques del Berguedà, Osona, Cerdanya, Solsonès, i en àrees de Montseny.
  2. Fredolic: Comença a aparèixer a finals d’octubre, normalment en zones de pi i alzinar. Es pot trobar a Montseny, Ripollès i Garrotxa.
  3. Camagroc: A la tardor, sobretot a finals d’octubre i principis de novembre, el camagroc és abundant. El trobaràs en zones humides de boscos de pi o roure, com al Berguedà, Garrotxa o Pirineu.
  4. Cep (Siureny): El cep comença a sortir a l’inici de la tardor, entre setembre i octubre, sobretot en boscos de roure o faig. Les zones més conegudes són el Berguedà, Osona, Ripollès i Alt Urgell.
  5. Trompeta de la mort: És un bolet típic de novembre, però ja es pot trobar a finals d’octubre en boscos de castanyers o rouredes humides. Les zones més habituals són la Garrotxa, Osona i Montseny.
  6. Rossinyol: Tot i que és més comú al començament de la tardor, encara es pot trobar a l’octubre si les condicions han estat bones. El pots buscar a boscos de roures i alzinars, com els del Montseny, Berguedà i Ripollès.
  7. Llenega: Aquest bolet surt sobretot a finals d’octubre i al novembre, en zones de pi i terra humida. És comú al Pirineu, Ripollès, Berguedà i Garrotxa.
  8. Múrgola: És més habitual a la primavera, però a la tardor pots trobar alguna a finals d’octubre, especialment en zones de riuades o boscos humits.

Condicions per trobar bolets:

Els bolets creixen quan hi ha hagut pluges abundants seguides de temperatures suaus. La humitat del terra és essencial, però també és important que no hi hagi gelades. Aquest octubre del 2024, si han caigut bones pluges a les setmanes prèvies, serà una bona temporada de bolets.

Zones recomanades a Catalunya:

  • Pirineus (Cerdanya, Ripollès, Alt Urgell): Gran varietat de bolets com el cep, el rovelló i el fredolic.
  • Montseny: Hi ha molts camagrocs, trompetes de la mort i rovellons.
  • Berguedà: Aquesta és una de les millors zones, amb una gran quantitat de rovellons, fredolics i llenegues.
  • Garrotxa: Zona rica en camagrocs, trompetes de la mort i rossinyols, especialment en boscos humits de roure.
  • Osona i Solsonès: Boscos mixtes on es poden trobar molts ceps, rovellons i altres espècies.

És recomanable consultar la previsió de bolets o les associacions micològiques de la zona, ja que algunes temporades poden ser més escasses depenent del temps.

 

A continuació deixem una recepta senzilla i casolana per cuinar ceps saltejats amb all i julivert, una manera tradicional de gaudir-ne.

Recepta de ceps saltejats amb all i julivert

Ingredients:

  • 400 g de ceps frescos (si són secs, hidratar-los prèviament)
  • 3 grans d’all
  • Unes branques de julivert fresc
  • 4 cullerades d’oli d’oliva verge extra
  • Sal al gust
  • Pebre negre al gust (opcional)

Passos a seguir:

  1. Neteja els ceps: Si utilitzes ceps frescos, neteja’ls amb un drap humit o un pinzell per treure la terra. Evita posar-los sota l’aigua, ja que absorbeixen molta humitat i perden sabor. Si utilitzes ceps secs, hidrata’ls en aigua tèbia durant uns 30 minuts i escorre’ls bé.
  2. Talla els ceps: Un cop nets, talla els ceps a làmines d’uns 3-4 mm de gruix. Si són molt grossos, també els pots tallar a daus.
  3. Prepara l’all i el julivert: Pela i pica els alls finament. Talla el julivert ben petit.
  4. Salteja els ceps: Posa una paella gran al foc amb les cullerades d’oli d’oliva. Quan l’oli estigui calent (però sense que fumi), afegeix els ceps i deixa’ls cuinar a foc mitjà-alt. Salteja’ls durant uns 5-7 minuts, remenant ocasionalment, fins que estiguin daurats i hagin deixat anar tota la seva aigua.
  5. Afegeix l’all i el julivert: Quan els ceps estiguin daurats, afegeix l’all picat i el julivert. Remena bé i continua cuinant durant 1-2 minuts més, fins que l’all estigui lleugerament daurat (vigilant que no es cremi, perquè amargaria).
  6. Condimenta: Apaga el foc i afegeix la sal al gust. Si t’agrada, pots afegir un toc de pebre negre.

 

Altres articles d’interès: Reforç dels serveis d’educació ambiental als espais naturals protegits

Tags: boletsboscosCatalunyamenjar saoctubrerutesTemporada de Bolets
ADVERTISEMENT

Relacionat Articles

Festucs fan la vista clara
Menjar sa

Els festucs fan la vista clara

La luteïna i la zeaxantina són dos carotenoides, concretament són xantofil·les, no carotens. Per tant, no donen lloc a...

perEnric I. Canela
26 de novembre de 2024
Descobreix rutes de bolets a Catalunya: Una aventura natural
Ecoturisme

Descobreix rutes de bolets a Catalunya: Una aventura natural

Descobreix rutes de bolets a Catalunya: Una aventura natural Amb l'arribada de la tardor, els boscos de Catalunya es...

perRedacció
30 d'octubre de 2024
Ecopanellets: la versió saludable dels panellets clàssics!
Alimentació bio

Ecopanellets: la versió saludable dels panellets clàssics!

Ecopanellets: la versió saludable dels panellets clàssics! Els panellets són dolços tradicionals catalans que es preparen i consumeixen especialment...

perRedacció
30 d'octubre de 2024
El canvi d’hora: una qüestió que afecta la salut humana i animal
Turisme i Natura

El canvi d’hora: una qüestió que afecta la salut humana i animal

El canvi d’hora: una qüestió que afecta la salut humana i animal Amb el canvi a l’horari d’hivern, el...

perRedacció
29 d'octubre de 2024
Següent Publicació
L'expansió de les zones verdes a l'Antàrtida: Un senyal preocupant del canvi climàtic

L'expansió de les zones verdes a l'Antàrtida: Un senyal preocupant del canvi climàtic

Deixa un comentari Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Medi

© 2021 Medi.cat - Powered by Dringa.

  • Qui Som
  • Socis Protectors
  • redaccio@medi.cat
  • publicitat@medi.cat
  • Donacions
  • Avís Legal
  • Política de Privacitat
  • Política de Cookies
  • Contacte

Subscriu-te al nostre Newsletter

    He llegit i accepto la Política de Privacitat

    Cap resultat
    Veure tots els resultats
    • Energia verda
    • Construcció
    • Mobilitat
    • Meteo
    • Menjar sa
    • Medi blau
    • Ecopolítica
    • Aigua
    • Economia
    • Turisme i Natura
    • Contingut de marca
    • MediTV

    © 2023 Medi.cat

    Welcome Back!

    Login to your account below

    Forgotten Password?

    Retrieve your password

    Please enter your username or email address to reset your password.

    Log In