En una mesura innovadora per a la gestió sostenible de l’aigua, l’Ajuntament de Barcelona ha anunciat que l’ús eficient de recursos hídrics serà obligatori per als nous edificis. Segons la normativa d’aigües grises que es preveu aprovar a finals d’aquest any, tota obra nova i importants reformes en blocs amb més de setze habitatges hauran de complir amb aquesta reglamentació.
La iniciativa se centra en la reutilització de l’aigua de la dutxa per al vàter, una pràctica que no només promou la conservació de l’aigua, sinó que també contribueix a reduir la empremta ecològica dels nous desenvolupaments immobiliaris. Amb aquesta mesura, Barcelona es converteix en pionera en la promoció de pràctiques més sostenibles i respectuoses amb el medi ambient en el sector de la construcció.
Aigües grises: Un recurs desaprofitat que Barcelona vol aprofitar
Més del 50% de l’aigua destinada a les tasques domèstiques com dutxes, rentaplats i rentadores acaba perduda pel clavegueram. Aquest tipus d’aigua, coneguda com a aigües grises, representa un recurs valuós, estimant-se que una llar mitjana genera aproximadament 200 litres d’aigües grises al dia.
La capacitat de recollir, desinfectar i depurar aquesta aigua desaprofitada per al seu ús en omplir les cisternes dels vàters és una oportunitat per a la gestió responsable dels recursos hídrics. Alguns municipis catalans, com Sant Cugat del Vallès i Vilanova i la Geltrú, ja han implementat mesures que obliguen a incorporar sistemes de reaprofitament d’aigües grises en els nous edificis. Ara, Barcelona es disposa a sumar-se a aquest moviment, encoratjant la implementació de pràctiques més sostenibles en el sector de la construcció.
Amb aquesta mesura, es preveu un estalvi significatiu del 30% en el consum d’aigua potable a la ciutat, el que equival a un estalvi anual de 300.000 metres cúbics.
Aquesta iniciativa cobra especial rellevància considerant que cada individu utilitza una mitjana de 35 litres d’aigua diàriament amb les descàrregues de la cisterna. Així, la nova ordenança emergeix com una eina crucial d’estalvi d’aigua, especialment en el context actual d’emergència per sequera que afecta Catalunya.
La seva operativitat es basa en una xarxa de canonades separades, que permet la recollida de l’aigua de la dutxa per a ser tractada en una depuradora interna al mateix edifici. Un cop purificada, es bombeja cap amunt per omplir les cisternes dels vàters dels habitatges.
Aquesta iniciativa té previst esdevenir obligatòria per a tots els edificis d’obra nova i per a les importants reformes en immobles amb més de setze habitatges. A més, serà requisit implementar sistemes de reaprofitament quan el consum d’aigua superi els 500 metres cúbics anuals. Així, la ciutat avança cap a una infraestructura més sostenible i cap a la reducció del seu impacte ambiental.
Segons l’Ajuntament de Barcelona, la inversió per instal·lar aquest sistema de reaprofitament és mínima, es recupera ràpidament i permet un estalvi directe d’entre 90 i 170 euros l’any per habitatge, en funció del nombre de pisos de l’immoble.
Aquesta normativa garantirà la qualitat i la sostenibilitat d’aquesta pràctica, alhora que definirà els sistemes de manteniment i certificació per a aquestes instal·lacions.
Amb l’objectiu de veure aquesta ordenança aprovada a finals d’any, l’Ajuntament ha posat en marxa un procés participatiu. A través d’aquesta iniciativa, es busca recollir les opinions i les aportacions de diversos col·lectius i institucions, involucrant la comunitat en el desenvolupament del text. La ciutadania també té l’oportunitat de participar en aquest procés mitjançant aquesta enquesta que permetrà incorporar perspectives diverses en aquesta important iniciativa cap a la sostenibilitat urbana.
Altres articles d’interès: Unió de Pagesos critica l’ús d’aigua regenerada a les mines del Bages