Aprovades les obres de les dessaladores de Foix i Tordera amb una inversió de 513 milions
El Consell de Ministres, a proposta del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO), ha aprovat aquest dimarts l’addenda número 1 de modificació del conveni de gestió directa d’Aigües de les Conques Mediterrànies (Acuamed). Aquesta modificació permetrà, entre altres actuacions, iniciar l’execució de la dessaladora de Foix i les obres d’ampliació de la planta de Tordera.
La inversió total ascendeix a 513 milions d’euros: 223 milions per a la dessaladora situada a la província de Barcelona i 290 milions per a la de la província de Girona. El finançament de totes dues plantes es farà amb fons europeus, en forma de crèdits que hauran de retornar-se, en virtut del principi de recuperació de costos que estableix la normativa europea en les infraestructures de l’aigua.
L’objectiu de l’ampliació de la dessaladora de Tordera és reduir progressivament el transvasament del Ter a Barcelona, incrementant les reserves d’aigua per permetre un major cabal ambiental, assegurar l’autosuficiència de la província de Girona i reduir les extraccions dels aqüífers del Maresme i Tordera.
Amb l’ampliació de Tordera, es preveu tractar 60 hm³ d’aigua anualment, multiplicant per tres la capacitat actual de dessalació. El termini d’execució estimat per a les obres d’ampliació és de 50 mesos, amb finalització prevista per al 2028.
L’addenda número 1 del segon conveni de gestió directa té com a objectiu principal el trasllat de l’Addenda PRTR, aprovada per l’ECOFIN l’octubre de l’any passat, que inclou una nova inversió de 1.070 milions d’euros en la component 5 del PRTR (C5.I5) per a actuacions destinades a recuperar aqüífers sobreexplotats a la costa mediterrània.
A més de les actuacions mencionades, l’addenda incorpora altres cinc projectes:
– Interconnexió de les dessaladores d’aigua de mar d’interès general a la conca del Segura.
– Reutilització d’aigües depurades de la EDAR Mont Orgegia (Alacant).
– Millora de l’aprofitament de les aigües regenerades procedents de les EDARES d’Orihuela Costa i Torrevella (Alacant).
– Actuacions de dessalació a les Conques Mediterrànies Andaluses, incloent la dessalació a la Costa del Sol (Màlaga).
– Actuacions de dessalació a les Conques Mediterrànies Andaluses, com la dessalació al Llevant d’Almeria (Baix Almanzora II – Almeria).
Altres articles d’interès: SOS Costa Brava denuncia la pressió de la nàutica d’esbarjo a Cap Roig-Castell