El cos d’Agents Rurals, adscrit al Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya, s’ha posat en contacte amb aquest diari per “informar que a dia d’avui, 17 de setembre de 2024, no tenim de cap evidència que confirmi la presència de llops al Montseny” [SIC, inclosa la negreta]. Així mateix aprofiten per recordar que “en més de vint anys de presència de llops a Catalunya, no s’ha detectat cap exemplar de l’estirp ibèrica. Els llops documentats fins ara en el territori són de procedència italoalpina i centreeuropea” [SIC, inclosa la negreta]. Amb aquestes informacions desmenteixen la informació que havia publicat aquest diari on s’assegurava que “el Parc Natural del Montseny ha registrat aquesta setmana la presència d’un llop ibèric (Canis lupus signatus) per primera vegada en més d’un segle”. Tanmateix la notícia assegurava que “els tècnics del parc i els agents rurals han confirmat la troballa gràcies a l’anàlisi d’ADN d’excrements i la detecció de petjades a la zona, indicant que es tracta d’un mascle solitari que ha arribat a la serra després de recórrer llargues distàncies”.
Fonts del Parc Natural del Montseny han negat tenir coneixement d’aquesta presumpta descoberta i encara més d’haver-hi participat d’alguna manera. Els tècnics del Parc s’han remès a una nota de premsa de desmentiment de la notícia que vam publicar ahir i que en el moment de tancar aquesta edició no ens ha arribat. D’altra banda, hem pogut constatar la sorpresa tant de la Generalitat com de la Diputació de Barcelona per la notícia publicada dilluns, que s’ha qualificat de fake news.
Davant d’aquests desmentiments per part de les dues administracions i d’haver fet diverses consultes a especialistes que coneixen de prop la ubicació i presència d’alguns exemplars de llop a Catalunya en els últims anys, des de medi.cat hem decidit retirar la notícia d’aquest diari i de totes les nostres xarxes socials i publicar, amb la mateixa mida i format que l’anterior, aquest desmentiment. Lamentem l’errada i les repercussions negatives que la publicació de la informació en qüestió pugui haver ocasionat. Mai va ser la nostra pretensió publicar de manera conscient o intencionada una informació falsa. Des que vam encetar el nostre camí a principi d’aquest any no hem publicat cap notícia que hagi hagut de ser retirada o esmenada fins avui.
Tanmateix, a diferència del que algunes persones han opinat públicament, tampoc s’ha pretès aconseguir cap notorietat a partir de publicar una informació errònia. Fa molts anys que fem periodisme i considerem que la informació és una matèria prou seriosa i sensible com per procurar no cometre mai cap errada. El prestigi d’un diari és la seva credibilitat. A diferència del que es pugui pensar en una època de consum ràpid, notícies falses i inexistència de desmentiments, nosaltres creiem que aquesta és una professió honrada i que si cal rectificar ho fem i assumim les conseqüències d’allò que hagi pogut escapar als controls habituals del diari. Treballarem perquè no es repeteixi.
Andreu Mas. Periodista i director de medi.cat