La urgència enfront de la crisi climàtica ha portat a un canvi significatiu en la percepció global sobre la importància de la cura del medi ambient i els diferents mètodes per a extreure combustible. Empreses i països estan intensificant els seus esforços per a abordar els desafiaments mediambientals. En aquest panorama, un projecte innovador ha sorgit amb la missió de trobar enfocaments responsables i sostenibles per a l’execució de diversos projectes en entorns summament estranys.
Aquest projecte en particular, no sols respon a la important necessitat de minimitzar l’impacte ambiental de les activitats relacionades amb el desenvolupament de combustible, transportació i problemes associats a les emissions de carboni, sinó que també busca establir pràctiques que promoguin la preservació dels ecosistemes i contribueixin al desenvolupament sostenible de projectes llarg termini, els quals se centren en diverses àrees.
Ara la Unió Europea va començar a treballar en un treball anomenat Advanced Digital Technologies for de Blue Economy (ADT4Blue), el mateix que serà conduït per l’Institut Politècnic dona Guarda a Portugal, amb l’objectiu d’establir a Aquitània, Euskadi, Irlanda i Portugal com a principals referents en economia blava, a més de la infinitat de beneficis que la població obtindrà, arrencant amb els llocs de treball que s’obriran.
Doncs bé, estem parlant de la indústria de l’economia blava, la mateixa que s’enfoca en una gestió estratègica dels recursos marins, prioritzant la preservació de la biodiversitat marina i la implementació de pràctiques i tecnologies que redueixin al mínim els efectes adversos en el medi ambient. Aquest enfocament busca garantir la sostenibilitat a llarg termini de les activitats relacionades amb la mar, fomentant el desenvolupament econòmic mentre es protegeix l’ecosistema marí.
El projecte ADT4Blue, amb una durada programada fins a agost de 2026, disposa d’un pressupost de 3,1 milions d’euros, els mateixos que serien finançats pel programa europeu Interreg Atlantic Area. Aquest programa recolza iniciatives de cooperació transnacional entre 24 regions atlàntiques d’Espanya, França, Portugal i Irlanda, amb l’objectiu de fomentar el desenvolupament econòmic sostenible i la integració regional a la regió de l’Atlàntic.
Per a aconseguir els seus objectius, les 13 entitats involucrades en aquesta iniciativa col·laboraran estretament en el desenvolupament i implementació d’idees de negoci que abordin els desafiaments específics de l’economia blava. S’enfocaran en l’aplicació de tecnologies digitals avançades, com la Intel·ligència Artificial, la cadena de blocs (Blockchain) i la Internet de les coses (IoT).
Aquesta estratègia busca no sols impulsar l’eficiència operativa en sectors com a logística, turisme, construcció i reparació naval, pesca, aqüicultura i energies renovables, sinó també catalitzar la innovació per a abordar de manera efectiva els reptes mediambientals i de sostenibilitat associats a l’activitat marina. Les mesures potenciaran solucions pràctiques i sostenibles en la gestió dels recursos marins i enfortirà el paper de l’economia blava en el panorama regional.
Aquest és l’important motiu pel qual les nacions han de treballar en conjunt:
Les tres entitats basques que participen en el projecte, GAIA, l’agència Urola Kosta i la Universitat de Deusto, subratllen la seva antiga tradició i profunda connexió amb l’oceà. Reconeixen la importància de col·laborar amb altres entitats que comparteixen prioritats similars quant al potencial de l’economia blava. Aquest potencial s’estén a una àmplia gamma de sectors, que inclouen logística, turisme, esports aquàtics, construcció i reparació naval, pesca, aqüicultura i energies renovables, entre altres àmbits.
ADT4Blue, un projecte en el qual participen GAIA, l’agència Urola Kosta i la Universitat de Deusto, té com a objectiu fomentar la creació i desenvolupament d’empreses emergents dedicades a implementar solucions digitals avançades. Aquestes entitats, amb una sòlida tradició i estreta relació amb l’oceà, destaquen la importància de col·laborar amb altres organitzacions que comparteixin prioritats similars en l’àmbit de l’economia blava.
El projecte, en oferir solucions de Tecnologies Digitals Avançades, té el potencial d’impulsar significativament a les petites i mitjanes empreses en l’economia blava. En facilitar la digitalització d’operacions, especialment en aspectes clau com a traçabilitat i optimització, aquestes pimes poden experimentar millores substancials en la seva eficiència operativa. Estaries disposat a utilitzar-la?
Altres articles d’interès: El govern ha de complir amb els espais protegits del mediterrani