La sequera persisteix a Catalunya malgrat les pluges recents
Les reserves d’aigua als embassaments catalans continuen en nivells crítics malgrat les pluges de les darreres setmanes. A mitjans d’octubre de 2024, la capacitat mitjana dels embassaments de les conques internes és d’un 27,5%, un lleuger augment en comparació amb mesos anteriors, però encara molt lluny de la mitjana històrica del 60% en aquesta època de l’any.
Els embassaments del sistema Ter-Llobregat, que subministren aigua a la major part de l’àrea metropolitana de Barcelona, es mantenen al 22% de la seva capacitat, una dada preocupant que fa preveure restriccions d’aigua si la situació no millora significativament abans de l’hivern. Aquests embassaments, com Sau (18,4%) i Susqueda (32,6%), són fonamentals per a l’abastiment d’aigua a gairebé sis milions de persones, però les pluges recents no han estat suficients per revertir la situació.
Tot i que ha plogut en algunes zones de Catalunya, especialment a les àrees costaneres, les pluges no han arribat amb la intensitat necessària a les zones de captació d’aigua dels embassaments. Això explica que, tot i els episodis de precipitacions, les reserves hídriques no hagin augmentat de manera significativa. Els experts adverteixen que per recuperar uns nivells òptims caldrien pluges continuades i intenses, especialment en les capçaleres dels rius.
L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) manté l’alerta i recomana un ús responsable de l’aigua, mentre que les autoritats estudien la implementació de noves restriccions en cas que la situació no millori. Les mesures podrien incloure limitacions per al reg agrícola i per a usos industrials, així com la reducció de l’aigua destinada a jardins i piscines en zones residencials.
Mentrestant, el govern català treballa en l’ampliació d’infraestructures de dessalinització i en la millora de la gestió dels recursos hídrics per fer front a la sequera estructural que afecta el territori. La consellera de Territori, Sílvia Paneque, ha anunciat que s’està treballant per aconseguir una “independència hídrica” mitjançant un ús més eficient i diversificat dels recursos, però adverteix que caldran anys per revertir la situació.
En conclusió, malgrat les pluges, Catalunya segueix patint una de les pitjors crisis hídriques de les darreres dècades. La recuperació dels embassaments és lenta i incerta, i tot dependrà de les precipitacions dels pròxims mesos.
Altres articles d’interès: Demanda de presó per als directius de Ditecsa pel vessament tòxic al riu Besòs