Catalunya impulsa noves estratègies climàtiques i d’energia renovable
La Generalitat de Catalunya està intensificant les seves polítiques ambientals amb dos plans clau per fer front a la crisi climàtica i promoure la transició cap a una economia més sostenible. L’Estratègia Catalana d’Adaptació al Canvi Climàtic 2021-2030 (ESCACC30) i l’Estratègia Catalana de Biogàs 2024-2030 són les dues propostes que situen la regió com a referent en la lluita contra el canvi climàtic i la promoció de les energies renovables.
Estratègia d’Adaptació al Canvi Climàtic: un pla per garantir el futur
L’ESCACC30, aprovada recentment, és un pla detallat que defineix les accions que Catalunya prendrà per adaptar-se als efectes del canvi climàtic, que ja estan afectant sectors essencials com l’agricultura, els recursos hídrics i la biodiversitat. Aquest pla inclou mesures per enfortir la resiliència de les infraestructures, protegir la salut pública, i garantir una gestió sostenible dels recursos naturals davant de fenòmens climàtics extrems com la sequera i els incendis forestals.
El procés per elaborar aquesta estratègia va incloure un procés participatiu, en el qual van col·laborar experts i ciutadans, aportant més de 700 propostes. Així, el pla final reflecteix la necessitat d’actuar de manera conjunta per mitigar els efectes del canvi climàtic i protegir els sectors més vulnerables.
Biogàs: una aposta per l’energia renovable
D’altra banda, l’Estratègia Catalana de Biogàs 2024-2030 té com a objectiu impulsar la producció d’aquesta energia renovable a partir de residus orgànics, com les dejeccions ramaderes o els residus urbans. El govern preveu generar 2 TWh de biogàs anuals per al 2030, el que suposaria un avenç significatiu en la reducció de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle i en la gestió de residus.
Aquest pla inclou ajuts econòmics per fomentar la construcció d’infraestructures que permetin injectar biometà a la xarxa de gasoductes, un pas important per aprofitar al màxim el potencial energètic del biogàs.
Compromís amb la sostenibilitat
Amb aquestes dues estratègies, Catalunya reafirma el seu compromís amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i es posiciona com una regió líder en polítiques verdes a nivell europeu. La directora general de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental, Mireia Boya, és la responsable de dirigir aquestes iniciatives des del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, un departament que, amb polítiques com aquestes, busca avançar cap a una economia descarbonitzada i circular.
Aquestes polítiques, a més de mitigar els efectes del canvi climàtic, tenen com a objectiu afavorir una transició ecològica justa que inclogui tant les institucions com la ciutadania. La Generalitat preveu que la inversió en aquestes àrees tindrà un impacte positiu tant en el medi ambient com en l’economia local, generant noves oportunitats en sectors com les energies renovables i la gestió sostenible dels recursos.
Altres articles d’interès: Net Zero Tech torna el 2025 per liderar la descarbonització