Els Pirineus lluiten contra els peixos invasors: Un projecte que busca restaurar els llacs d’alta muntanya
Un projecte pioner anomenat LIFE RESQUE ALPYR, liderat pel Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC), treballa per eliminar espècies invasores de peixos en onze llacs dels Pirineus, amb l’objectiu de restaurar els ecosistemes d’alta muntanya. La introducció d’espècies com la truita i el veró, ha provocat la desaparició d’amfibis autòctons, i ha alterat la cadena tròfica d’aquests ecosistemes. Aquesta iniciativa pretén eradicar els peixos invasors i fomentar la recuperació d’espècies autòctones, com el tritó pirinenc, garantint així la biodiversitat i l’equilibri natural dels llacs.
Els peixos invasors van ser introduïts per l’home amb finalitats recreatives, però han tingut efectes devastadors en els ecosistemes. Depreden ous, larves i petits organismes que formen part de la cadena alimentària natural dels llacs de muntanya, causant una alteració en la biodiversitat d’aquests espais.
El projecte LIFE RESQUE ALPYR es basa en l’eliminació d’aquestes espècies invasores de manera artesanal, amb un procés que pot durar fins a set anys. L’objectiu és que els llacs d’alta muntanya puguin ser restaurats completament i que les espècies autòctones tornin a proliferar de manera natural. Aquesta iniciativa també està prevista per a altres zones dels Alps europeus, reforçant així la protecció d’ecosistemes d’alta muntanya a nivell continental.
Com s’eliminaran els peixos invasors?
El projecte utilitza la Rotenona, un biocida natural derivat d’una planta tropical que s’ha usat tradicionalment a l’Amazones per pescar. Aquest compost elimina els peixos invasors de manera efectiva i és biodegradable, desapareixent de l’aigua al cap de sis setmanes. Després d’aplicar-lo, els peixos moren ràpidament, i els ecosistemes es recuperen de forma natural. Els amfibis, com el tritó pirinenc, recolonitzen ràpidament els llacs, mentre que els invertebrats triguen més temps. Aquest procés permet restaurar els hàbitats originals dels llacs d’alta muntanya.
Els resultats d’aquest projecte ja han demostrat èxit en altres actuacions prèvies, com el LIFE LIMNOPIRINEUS i el LIFE BIOAQUAE, on es va aconseguir restaurar l’equilibri dels llacs i permetre la recolonització natural de la fauna i flora autòctones. Aquesta acció és clau per preservar la biodiversitat i assegurar que aquests hàbitats únics puguin resistir les amenaces futures.
Altres articles d’interès: Comença la temporada de bolets a Catalunya