La PAC necessita un canvi urgent per salvar l’agricultura europea
Els experts recomanen ajustar les ajudes de la PAC a les necessitats reals dels agricultors
Un informe presentat a Brussel·les proposa reformar la Política Agrícola Comuna (PAC) de la Unió Europea per tal d’adaptar les ajudes al nivell de renda i la viabilitat de cada explotació agrícola, en lloc de basar-se en les ajudes per superfície. Aquesta proposta arriba en un moment de creixent preocupació per la situació dels agricultors i els reptes del canvi climàtic.
Una PAC més justa i ajustada a les necessitats
L’informe final del “diàleg estratègic sobre el futur de l’agricultura a la Unió Europea”, encarregat per la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, a un grup d’experts, ha plantejat un canvi en el sistema de pagaments de la PAC per al període 2028-2035. Els experts adverteixen que les ajudes directes actuals no estan suficientment alineades amb les necessitats socioeconòmiques dels agricultors, i proposen que les ajudes es basin en la “viabilitat” de l’activitat econòmica de cadascun dels beneficiaris, prioritzant els agricultors amb menys recursos o que treballen en condicions desfavorables.
L’informe recomana la creació d’un “grup de treball independent” format per experts socials, econòmics i agrícoles que avaluï els criteris per a fer les ajudes més eficaces i garantir que arribin als qui més les necessiten. Aquesta reforma busca evitar l’abandó de l’agricultura i assegurar que els professionals del camp puguin obtenir uns ingressos decents.
Cap a una agricultura més sostenible i respectuosa amb el medi ambient
A més de les reformes econòmiques, l’informe destaca la necessitat d’enfrontar la “triple crisi planetària”: canvi climàtic, pèrdua de biodiversitat i contaminació. Es proposa la creació d’un “sistema d’avaluació comparativa” a nivell europeu per harmonitzar les metodologies sobre agricultura sostenible i incentivar pràctiques més ecològiques. Von der Leyen ha subratllat que cal donar suport a una agricultura que funcioni “per a la naturalesa i amb la naturalesa”, evitant una política punitiva i creant incentius perquè els agricultors siguin ambaixadors de la protecció ambiental.
Les propostes han estat ben rebudes per organitzacions com Greenpeace, que ha reclamat una aplicació efectiva de les recomanacions per garantir un futur més sostenible per a la política agrària europea. Segons Marco Contiero, director de polítiques agrícoles de l’ONG, la UE ha de deixar de finançar granges contaminants i centrar-se en aquells agricultors que treballen per restaurar la naturalesa i oferir dietes més saludables.
Revisió de tractats comercials i participació ciutadana
L’informe també tracta la necessitat d’alinear millor les polítiques comercials de la UE amb els objectius de sostenibilitat, demanant una revisió dels tractats comercials que tingui en compte l’impacte en el sector agrícola. Així mateix, els experts plantegen un canvi en els hàbits de consum dels ciutadans europeus, promovent dietes més equilibrades i sostenibles, amb una reducció del consum de productes animals i un augment de les proteïnes d’origen vegetal.
Aquestes recomanacions, segons Von der Leyen, guiaran les pròximes propostes de la Comissió Europea per reformar la PAC i establir una visió clara sobre el futur de l’agricultura a la UE.
Altres articles d’interès: El món esgota els recursos naturals de 2024 el pròxim 1 d’agost