Solstice: El projecte europeu per una moda circular i sostenible
El projecte europeu Solstice, finançat per la Unió Europea, està destinat a implementar solucions circulars i sostenibles en el sector tèxtil. Amb una durada de 42 mesos, compta amb la col·laboració de diversos participants del Pacte per a la moda circular.
El sector tèxtil mundial produeix anualment 62 milions de tones de roba, amb un augment previst del consum per al 2030. Aquest sector és altament consumptor d’aigua i generador d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle. Així, el projecte Solstice, dins del programa Horizon, pretén crear quatre solucions escalables per fomentar l’economia circular al sector tèxtil. El projecte se centra en accions clau com refusar/reduir, reutilitzar, reparar, redissenyar i reciclar.
Solstice desenvoluparà pilots a Grenoble Alps-Metropole, Berlín, Prato i Catalunya, on col·laborarà amb empreses, governs i institucions acadèmiques locals. Aquesta col·laboració facilitarà la transferència de coneixement i accelerarà l’adopció de solucions innovadores alineades amb l’economia circular.
Els cinc objectius estratègics del projecte són minimitzar els residus, revaloritzar-los mitjançant una classificació intel·ligent, innovar amb reciclatge químic, millorar la traçabilitat amb el Passaport digital de producte (DPP) i reorganitzar la governança per a una economia circular. Això inclou el desenvolupament del Perfil Mineral Tèxtil (MTP) per a la traçabilitat.
Liderat per Axel’One, una plataforma francesa d’innovació en química i medi ambient, Solstice s’estendrà fins a l’octubre de 2027, comptant amb vint-i-quatre socis, incloent el Departament d’Acció Climàtica de Catalunya. Aquest departament proporcionarà dades sobre projectes locals i contribuirà a la definició del pilot territorial, així com a activitats de networking i difusió.
El Pacte per a la moda circular, que engloba els principals actors del sector tèxtil a Catalunya, jugarà un paper clau en el projecte Solstice, contribuint a l’assoliment dels objectius marcats a la regió.
Altres articles d’interès: Catalunya importa més electricitat que la que produeix amb renovables