L’Energètica pública planeja duplicar la potència renovable a les instal·lacions de gestió del cicle de l’aigua per reduir un 30% la factura elèctrica
Barcelona depèn en part del transvasament del Ter. L’aigua es capta al Pasteral, un petit pantà situat aigües avall de Sau i Susqueda, i es canalitza durant 85 quilòmetres fins a la planta potabilitzadora de Cardedeu. Un cop allà, es tracta perquè pugui ser consumida a les llars. Aquesta planta rebrà una inversió de 123 milions d’euros per renovar-se completament. A més, s’hi construirà una instal·lació solar fotovoltaica de quasi 5 MW, que es convertirà en l’autoconsum amb excedents més gran de Catalunya.
Set projectes aportaran 7,3 MW de potència
La planta solar de la potabilitzadora del Ter a Cardedeu ja està en procés de licitació, i segons fonts de L’Energètica, les ofertes ja s’han presentat i es resoldran aviat. Aquest projecte, amb 4,96 MW de potència, no només serà el més gran del país amb excedents, sinó que s’afegirà a dues instal·lacions existents a la mateixa potabilitzadora, als dipòsits 3 i 4, que sumen 2,2 MW més. El fet que sigui amb excedents permetrà aprofitar tota l’energia generada, ja sigui allà mateix o en altres equipaments de la Generalitat a menys de 2 quilòmetres de distància o de manera virtual en qualsevol punt.
L’actuació a l’ETAP de Cardedeu forma part d’un conjunt de set actuacions de L’Energètica en coordinació amb Aigües Ter-Llobregat, que sumaran 7,3 MW de potència i produiran uns 9.500 MWh anuals. Aquestes actuacions es duran a terme també a la potabilitzadora del Llobregat a Abrera, a la dessalinitzadora de Tordera i en diversos dipòsits. En conjunt, permetran abaratir un 30% de la factura elèctrica durant la seva vida útil.
– ETAP Llobregat – Abrera: 1,1 MW
– ETAP Ter – Cardedeu: 4,96 MW
– Dipòsit Arenys de Munt: 0,32 MW
– Dipòsit Can Collet Regulador – la Roca del Vallès: 0,31 MW
– Dessalinitzadora Tordera: 0,20 MW
– Dipòsit Rubí-la Verneda ATL: 0,24 MW
– Dipòsit Tordera regulador ATL: 0,21 MW
Reconeixement per duplicar la potència en instal·lacions de gestió de l’aigua
En els darrers mesos, L’Energètica pública ha assumit 10 instal·lacions solars de 8,23 MW de potència en instal·lacions de gestió del cicle de l’aigua que produïen uns 9.844 MWh. Destaquen les potabilitzadores del Ter a Cardedeu i del Llobregat a Abrera, amb 2,2 i 2,7 MW de potència instal·lada respectivament, però també la dessalinitzadora del Prat (1,25 MW) i diversos dipòsits i l’estació distribuïdora de la Trinitat. A més, l’empresa de renovables de la Generalitat disposa d’una instal·lació hidroelèctrica subterrània amb una potència d’1,96 MW.
– ETAP Ter – Cardedeu (dipòsit 4): 1,1 MW
– ETAP Ter – Cardedeu (dipòsit 3): 1,1 MW
– ETAP Llobregat – Abrera: 2,78 MW
– Estació distribuïdora Trinitat: 0,75 MW
– Dessalinitzadora Llobregat – el Prat*: 1,25 MW
– Dipòsit C-250: 0,40 MW
– Dipòsit Masquefa: 0,25 MW
– Dipòsit Garraf*: 0,15 MW
– Dipòsit Costa: 0,25 MW
– Dipòsit Granollers: 0,20 MW
Aquest conjunt de plantes forma part de la cartera de 19 MW que L’Energètica té actualment per avançar cap a l’autoabastament de la Generalitat, que en requerirà uns 1.000 de cara al 2040. A més, hi ha 50 MW més en procés d’execució o tramitació, incloent-hi nous projectes en potabilitzadores, dessalinitzadores i altres infraestructures del cicle de l’aigua. Aquesta aposta li ha valgut un reconeixement com a millor iniciativa pública de l’Estat en una gala organitzada per El Periódico de la Energía, premi que han recollit Daniel Pérez, director general de L’Energètica, i David Vila, responsable d’ATL. Les inversions s’afegeixen al pla de renovables de les depuradores, que preveu 159 milions d’euros en actuacions solars i de producció de biogàs en 10 anys.
“Estem molt agraïts per aquest reconeixement sobre aquestes actuacions que contribueixen a abaratir i descarbonitzar el cicle de l’aigua. Tot i així, no podem caure en l’autocomplaença i hem de continuar treballant de valent per connectar moltíssims més MW i així fer la nostra aportació en la lluita contra l’emergència climàtica”, ha explicat Pérez en declaracions a Nació. “Això no ha fet sinó començar i aquest premi ens dona encara més forces per seguir endavant”, ha afegit.
Cal recordar que l’empresa pública de renovables iniciarà a partir de l’1 de juliol un procés de compra de parcs solars privats per valor de 10 milions d’euros, amb els quals pretén incorporar entre 12 i 14 MW més a la seva cartera de projectes.
Altres articles d’interès: EOLOS aconsegueix un contracte de 10M€ per mesurar el vent marí als Països Baixos