Els Estats Units bombardeja núvols i el món observa
Un país ha captat l’atenció mundial amb la seva pràctica de bombardeig dels núvols, generant preocupació pel seu possible impacte global. Després de sorprendre amb l’ús de miralls per absorbir CO₂, ara es prepara per un nou experiment. El planeta s’està escalfant, i el 2023 va registrar temperatures rècord.
Des de la Revolució Industrial, l’ús massiu de combustibles fòssils ha fet augmentar la temperatura de la Terra en un grau Celsius. El 2023 va ser l’any més calorós de la història, i els deu anys més calorosos s’han registrat en l’última dècada. Tot i que sovint s’utilitzen com a sinònims, l’escalfament global i el canvi climàtic són fenòmens diferents. Mentre que el canvi climàtic inclou els canvis complexos en els sistemes meteorològics i climàtics, l’escalfament global es refereix específicament a l’augment de la temperatura de la Terra.
Quan es cremen combustibles fòssils, les emissions modifiquen la química de l’atmosfera. Això permet que la llum solar arribi al planeta però impedeix que la calor es dissipi a l’espai, provocant un efecte hivernacle.
Els Estats Units generen expectatives amb el bombardeig dels núvols
Els Estats Units estan bombardejant núvols amb sal en un intent de combatre l’escalfament global. El programa “Marine Cloud Brightening” (MCB), liderat per científics de la Universitat de Washington, preveu fer proves aquesta primavera. L’emblanquiment de núvols marins és una idea contemplada per la ciència per mitigar l’escalfament global.
La proposta consisteix en llançar partícules de sal marina, obtinguda de l’aigua de l’oceà, amb un canó polvoritzador. Les primeres proves es van iniciar a Alameda, Califòrnia, però s’espera que el programa s’estengui durant la primavera.
Les partícules es llançarien a zones amb núvols baixos per augmentar la seva capacitat de reflectir la radiació solar cap a l’espai, reduint així l’impacte del canvi climàtic. Segons la Universitat de Washington, el MCB busca determinar si aquesta tècnica podria ser una eina efectiva per mitigar el canvi climàtic.
Els núvols, en reflectir la llum solar de tornada a l’espai, ajuden a refredar la Terra. La Universitat de Washington assenyala que els canvis en la quantitat de llum reflectida podrien “alterar el clima a nivell local i global”.
Una possible solució a l’escalfament global
El professor de ciències atmosfèriques Robert Wood afirma que els aerosols provinents de les emissions humanes compensen 0,5 °C de l’escalfament global causat pels gasos d’efecte hivernacle. Per això, els investigadors destaquen la importància de comprendre l’efecte dels aerosols i els riscos associats a curt termini.
“Ens ajuda a saber si l’emblanquiment dels núvols marins podria ajudar a reduir-los”, explica Sarah Doherty, directora del programa. En resum, els Estats Units han començat a bombardejar els núvols, una pràctica similar a la ja realitzada al Marroc.
Altres articles d’interès: La relació entre els fenòmens meteorològics extrems i el canvi climàtic