L’impacte ambiental de la guerra a Gaza: emissions rècord de gasos d’efecte hivernacle
Els primers 120 dies del conflicte entre Israel i Hamàs a Gaza han generat emissions de gasos d’efecte hivernacle superiors a les anuals de 26 països, segons revela un nou estudi internacional. La intensa activitat militar, inclosos bombardejos, vols de reconeixement i atacs amb coets, ha contribuït significativament a aquest impacte ambiental.
Si es consideren les emissions derivades de la construcció i fortificació d’infraestructures militars, com la xarxa de túnels d’Hamàs i el “dom de ferro” protector d’Israel, les emissions totals superen les de més de 36 països. A més, es preveu que les emissions associades amb la reconstrucció de Gaza superin les anuals de més de 135 països, situant-se a nivells comparables als de Suècia i Portugal.
Emissions massives comparables a la crema de carbó
L’estudi estima que les emissions de carboni del conflicte, durant els primers 120 dies de guerra activa (d’octubre de 2023 a febrer de 2024), oscil·len entre 420.265 i 652.552 tones de diòxid de carboni equivalent (tCO2e). Si es consideren les activitats de construcció anteriors i posteriors a la guerra, aquesta xifra augmenta dràsticament, arribant entre 47.669.097 i 61.443.739 tCO2e. Aquestes emissions són comparables a la crema de 31.000 quilotones de carbó, suficient per alimentar unes 15,8 centrals elèctriques durant un any.
Urgència en la presentació d’informes sobre emissions militars
L’estudi subratlla la necessitat urgent de presentar informes obligatoris sobre les emissions militars a través de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (CMNUCC) per comprendre i mitigar millor l’impacte climàtic dels conflictes. L’equip de recerca advoca per millors metodologies per rastrejar i registrar aquestes emissions.
Destrucció massiva i costos econòmics elevats
Des del començament del conflicte el 7 d’octubre de 2023, més de 35.000 palestins i 1.139 israelians han mort, i més de 100 israelians i estrangers continuen sent ostatges d’Hamàs. Entre el 54 i el 66% dels edificis de Gaza, incloent habitatges, escoles, mesquites i hospitals, han estat destruïts o danyats. El cost financer per a Israel s’estima en 50.000 milions de dòlars, inclosa la reconstrucció de Gaza, mentre que els danys a les estructures físiques ascendeixen a 18.500 milions de dòlars, segons el Banc Mundial.
Impacte ambiental a llarg termini
Tot i que les crisis humanitàries dominen l’atenció mundial, l’impacte ambiental del conflicte és significatiu i mereix atenció. Les operacions militars són responsables d’aproximadament el 5,5% de les emissions globals de carboni, però aquestes emissions sovint no es registren ni s’estudien prou. El Dr. Benjamin Neimark, professor titular de la Universitat Queen Mary de Londres i coautor de l’estudi, destaca la necessitat d’informar exhaustivament sobre les emissions militars a la CMNUCC i d’augmentar la consciència sobre l’impacte climàtic dels conflictes.
El Dr. Patrick Bigger, coautor de l’estudi i director de recerca del Climate and Community Project, subratlla que les emissions de carboni associades amb la invasió israeliana de Gaza no són la raó més important per pressionar per un alto el foc, però aquest estudi demostra alguns dels impactes socials i ambientals a llarg termini de la guerra. Els investigadors esperen que el seu treball impulsi més estudis i canvis de polítiques per abordar els costos climàtics significatius, encara que sovint passats per alt, de la guerra.
Altres articles d’interès: Els Estats Units s’enfronta a un 2024 històric replet d’huracans