Repsol es llança de ple a l’eòlica marina a Espanya amb cinc parcs a Catalunya i Galícia
Repsol ha decidit tornar al negoci de l’eòlica marina després d’haver-lo abandonat el 2016 per no considerar-lo estratègic. La companyia, dirigida per Josu Jon Imaz, aposta ara per l’eòlica flotant amb cinc projectes a Espanya: quatre a Galícia i un a Catalunya. La multinacional ha presentat al Ministeri per a la Transició Ecològica els primers documents d’aquests projectes.
Els quatre projectes a Galícia, denominats parc eòlic marí Atlàntic 1, 2, 3 i 4, representen una aposta significativa per aquesta tecnologia. El parc Atlàntic-1, del qual es coneixen més detalls, preveu la instal·lació de 35 aerogeneradors de 15 MW cadascun, sumant un total de 525 MW de potència nominal. Aquest parc ocuparà una àrea de 117,73 km² a la costa sud-oest, coincidint amb l’àrea ZAPER NOR1. La infraestructura inclou una línia d’evacuació marina de 23,5 km i un tram terrestre de 38,9 km fins a la subestació d’Atios.
Pel que fa als altres tres parcs a Galícia, no s’han revelat detalls concrets, però es preveu que se situïn en altres zones de la costa nord, a la província de A Coruña. Si tenen una mida similar, aquests projectes podrien sumar més de 2.000 MW d’energia eòlica marina només a Galícia.
En una futura subasta a Galícia, Repsol s’enfrontarà a altres empreses que ja han presentat projectes, com Iberblue Wind, Ferrovial, Iberdrola, Bluefloat Energy i Capital Energy.
A Catalunya, Repsol ha presentat el projecte del parc eòlic marí Mediterrani 1, situat a la costa de Girona. Tot i que encara no es coneixen més detalls, aquest parc competirà amb projectes de Bluefloat i Ferrovial.
Repsol va presentar aquests cinc projectes a finals de l’any passat en col·laboració amb Ørsted, segons va anunciar Mario Garzón, responsable de Regulació i Assumptes Institucionals per a Ørsted a Espanya i Portugal. No obstant això, els problemes en la indústria de l’eòlica marina van portar Ørsted a abandonar els seus projectes a Espanya i Portugal, deixant Repsol com a únic soci actual. Es desconeix si Repsol obrirà la porta a futurs inversors per a aquests projectes.
De moment, aquestes instal·lacions són només projectes. Repsol encara no ha decidit si els durà a terme, ja que això dependrà de com es desenvolupi la regulació de l’eòlica marina i del resultat de les subhastes. Només si guanya alguna licitació, considerarà la construcció dels seus parcs eòlics.
Altres articles d’interès: Estudien expropiar el polèmic Fluvià Nàutic i integrar-lo als Aiguamolls de l’Empordà