Tensions europees: Espanya demana explicacions abans de prohibir la compra de GNL Rus.
El Govern espanyol sol·licita més informació a Brussel·les abans de prohibir la compra de Gas Natural Licuat (GNL) a Rússia, una decisió que afectaria profundament el subministrament energètic del país. Amb Espanya classificada com el segon major comprador europeu de GNL rus, just darrere de França, les repercussions d’aquesta mesura es consideren significatives.
En un context en què la Unió Europea delibera una possible ruptura completa amb les relacions comercials de gas rus, els 27 estats membres s’estan preparant per a una possible prohibició de la compra de GNL rus. Aquesta acció, demanada també per França, Bèlgica, Alemanya i Itàlia, sotmet Espanya a una pressió particular, ja que és un dels principals importadors de GNL rus.
Segons informes de Politico, els països mencionats, juntament amb Alemanya i Itàlia, han requerit a la Comissió Europea una major clarificació tècnica sobre els detalls d’aquesta mesura, suggerint una certa indecisió respecte a la seva implementació. Es planteja la preocupació de què la prohibició podria centrar-se únicament en la revenda de gas, amb l’objectiu de no afectar els grans contractes “take or pay” que tenen les empreses europees amb Rússia.
Naturgy, per exemple, manté un important contracte amb Yamal LNG, però altres intermediaris adquireixen GNL rus a preus més competitius i el reexporten a les regasificadores espanyoles, buscant marges de benefici més alts. No obstant això, les opinions divergeixen en el bloc europeu, amb Hongria emergint com a oposant de les sancions contra Rússia.
El primer ministre hongarès, Viktor Órban, argumenta que la seva nació dependeix gairebé exclusivament de l’energia russa, tant petroli com gas, i es mostra reticent a posar en perill aquest subministrament. Malgrat això, l’impacte d’una prohibició de la compra de GNL rus no afectaria directament Hongria, ja que el gas seguiria arribant a Budapest des de Moscou.
S’espera que aquesta qüestió sigui debatuda en les properes reunions del Consell Europeu, amb la necessitat d’equilibrar les preocupacions energètiques nacionals amb les pressions per sancionar a Rússia en el context geopolític actual.
Altres articles d’interès: REPSOL culpable número 1 de la crisi climàtica