Nous “Àrbitres Ambientals” sorgits per a fer més sostenibles les curses de muntanya
En una iniciativa conjunta entre el govern català i la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), ha emergit una nova figura destinada a promoure la sostenibilitat en les curses i esdeveniments de muntanya. Anomenats “Àrbitres Ambientals”, aquests professionals seran els encarregats de vetllar pel compliment de paràmetres ambientals específics i atorgar un distintiu denominat “Segell Verd” als esdeveniments que els compleixin.
La presentació d’aquesta innovadora figura va tenir lloc durant la celebració de la cursa Berga-Rasos-Berga aquest diumenge. En la primera fornada formativa per part de l’ECAM un total de catorze àrbitres han obtingut el curs de formació per a poder encarregar-se de regular les curses, seguint una pauta de comportament sostenible
Segons ha explicat Marc Vilahur, director general de Medi Natural, a l’ACN, els Àrbitres Ambientals tindran una funció més orientada a l’assessorament que a la sanció, prioritzant aspectes com l’erosió del terreny, l’impacte sobre espècies amenaçades i la gestió de residus.
Aquesta iniciativa s’emmarca dins del projecte “Segell Verd”, impulsat per la FEEC i la Generalitat, que busca fomentar la sostenibilitat en les activitats de muntanya. Un cop els primers candidats completin la seva formació, començaran a avaluar les curses de la Copa Catalana de Curses per Muntanya, distingint aquelles que compleixin els criteris de sostenibilitat amb el “Segell Verd”.
L’objectiu final de la FEEC i el Departament d’Acció Climàtica és que la majoria de les activitats realitzades al territori català es regeixin pels paràmetres establerts per aquesta distinció, garantint així un impacte ambiental reduït en el medi natural.
El àrbitres ambientals inicien el seu camí amb les curses per muntanya i les caminades de resistència amb la intenció d’ampliar el ventall de disciplines en els pròxims anys.
Altres articles d’interès: Espanya bateix rècord: 67% de l’electricitat generada al març és renovable