Una de cada tres empreses espanyoles ha optat ja als fons europeus o preveu fer-ho; Andalusia, Astúries i Catalunya són les comunitats més interessades en aquestes ajudes.
El 26% de les empreses espanyoles ha optat ja als Fons del Pla de Recuperació Europeu, que se sumen al 8% que preveu fer-ho pròximament, de manera que el 34% de les empreses espanyoles ha sol·licitat ja ajudes europees o ho farà en breu, segons l’informe “Perspectives Espanya 2024. Fons Europeus” en el qual han participat 1.350 empresaris i directius elaborat per KPMG en col·laboració amb CEOE i que ha estat difós avui coincidint amb un esdeveniment realitzat en col·laboració amb Banc Santander, Antena 3 TV i OHLA.
No obstant això, el principal obstacle que detecten els empresaris i directius de les empreses del nostre país que han optat a aquests fons o preveuen fer-ho és l’excessiva càrrega burocràtica, destacada pel 77%, seguida d’uns terminis massa ajustats, esmentada pel 32%, així com la dificultat per a definir projecte, segons afirmen el 30%.
Cal tenir en compte que les licitacions i subvencions associades a aquest finançament que s’han convocat fins ara s’han destinat majoritàriament a algunes d’aquestes activitats manufactureres, segons dades del Banc d’Espanya. A més, alguns dels PERTE estan orientats a la modernització d’alguns d’aquests sectors, amb especial focus en aspectes relacionats amb la digitalització i sostenibilitat, eixos entorn dels quals s’articula el Pla de Recuperació Europeu (vehicle elèctric i connectat, energies renovables, descarbonització industrial, per citar només alguns exemples).
Referent a això, entre els enquestats que han optat o preveuen optar als fons del programa Next Generation EU, un de cada tres preveu (34%) assegura que la seva organització ha participat en alguna convocatòria associada a un PERTE o ho farà pròximament. Els PERTE que generen major interès en aquest grup d’enquestats són el PERTE EHRA (Energia renovable, hidrogen renovable i emmagatzematge), el PERTE Economia Circular i el PERTE VEC (Vehicle Elèctric i Connectat).
Juanjo Cano, president de KPMG a Espanya, ha assegurat que “ens trobem en l’equador del desenvolupament del Pla, amb moltes fites i objectius ja complerts, però encara molts més per complir. És el moment de treballar junts, els diferents nivells de l’administració i el sector privat, per a garantir que aprofitem tot el potencial d’aquests fons i fer que arribin de manera eficaç i eficient a l’economia real. Seria una bona solució crear una finestreta única digital per a tot el territori nacional independentment de les administracions competents”.
Per la seva part José Alberto González-Ruiz, secretari general de CEOE, ha afirmat que “reconeixem l’esforç de l’Administració a l’hora d’augmentar el ritme de resolució de les grans línies d’ajudes, però veiem que encara existeix un ampli marge de millora, perquè es mantenen ineficiències en l’execució dels fons, com la falta d’adaptació de les ajudes al sector privat o l’absència de transparència en la governança, especialment en l’àmbit de les comunitats autònomes. Per això, considerem fonamental reforçar els llaços del sector productiu amb els diferents nivells de l’Administració”.
Entre les empreses que mostren un major interès per accedir a aquestes ajudes europees predominen les de major grandària, tant en termes de facturació ja que el 60% de les organitzacions que ja han optat als fons registra unes vendes superiors als 50 milions d’euros, com de nombre d’empleats com ho demostra que el 57% de les companyies que ja s’han postulat té una plantilla superior als 250 empleats.
Pel que fa a l’anàlisi regional, Andalusia, Astúries i Catalunya són les comunitats autònomes analitzades que presenten un percentatge d’empreses interessades en els fons superior a la mitjana nacional. D’aquesta manera, el 43% de les empreses asturianes hauria sol·licitat fons o estaria pensant a fer-ho, seguides del 35% de les de Catalunya o Andalusia.
Per sectors, en Automoció, Energia, Indústria, Transport i Turisme el percentatge d’empreses que ha optat o optarà als fons del pla Next Generation EU supera significativament la mitjana nacional. D’aquesta manera, el 48% de les empreses d’automoció ha optat o ho farà als fons europeus, així com el 59% de les d’energia, el 62% de les de transport o el 42% de les dedicades a la indústria química o el 50% de les dedicades al turisme.
Altres articles d’interès: La construcció vol tornar al Fang