Empat en el mercat elèctric: els 6 dies de preus mínims a l’abril de 2013 i el seu mirall ara al març de 2024. Les hores a 0€, a l’abril de 2013 van ser un total de 102 hores, enfront de les 59 hores de març de 2024.
La recent tendència a la baixa en els preus del mercat majorista d’electricitat (pool) a Espanya és un fenomen que mereix la nostra atenció i una anàlisi detallada. Amb el preu establert per a demà dimarts 26 de març de 2024, ens trobem davant la notable circumstància d’haver registrat sis dies dins dels 31 preus més baixos del pool des de que es tenen registres el 1/1/ 1998. Aquest esdeveniment iguala el rècord anterior de dies amb preus baixos observat el mes d’abril de 2013.
Per a comprendre la magnitud d’aquest fenomen, és essencial mirar enrere i considerar les fluctuacions històriques del mercat elèctric. Durant les últimes dècades, el mercat elèctric espanyol ha experimentat alts i baixos significatius, influenciats per una complexa mescla de factors geopolítics, econòmics, i més recentment, transicions energètiques cap a fonts més sostenibles.
Les hores a 0€, a l’abril de 2013 van ser un total de 102 hores, enfront de les 59 hores de març de 2024. El que equival en valors percentuals a un 70,83% en 2013 enfront del 40,97% el 2024. Les hores totals per a 6 dies és de 144horas.
Diversos factors poden estar contribuint a aquesta tendència actual de preus baixos en el mercat elèctric. En primer lloc, l’augment significatiu de la capacitat de generació a partir de fonts renovables, com a solar, eòlica i hidràulica, ha tingut un impacte considerable en l’oferta d’energia, la qual cosa potencialment podria reduir els preus durant períodes d’alta producció. A més, la situació geopolítica actual i els canvis en les polítiques energètiques nacionals i internacionals poden estar influint en els mercats d’energia. Les millores en l’eficiència energètica i la disminució de la demanda en uns certs sectors també podrien estar exercint el seu paper.
Aquest panorama planteja diverses preguntes sobre les implicacions a llarg termini d’aquests preus històricament baixos per als consumidors, les empreses del sector i l’economia en general. Per als consumidors, els preus baixos del pool poden traduir-se en menors costos d’electricitat, almenys en el curt termini. No obstant això, per a les empreses del sector, especialment aquelles que inverteixen en noves capacitats de generació, aquests preus poden suposar un desafiament financer.
La situació actual del mercat elèctric espanyol, amb sis dies del mes de març de 2024, igual que ja va passar a l’abril de 2013, dins dels preus més baixos des de 1998, és un recordatori de la volatilitat inherent als mercats d’energia i de la importància de planificar acuradament la transició energètica.
Mentre celebrem els beneficis a curt termini dels preus baixos per als consumidors, no hem de perdre de vista els desafiaments i oportunitats a llarg termini que aquests preus representen per a la sostenibilitat del sector energètic i l’economia en el seu conjunt.
Altres articles d’interès: S’ha acabat carregar els cotxes elèctrics