La PAC hauria de vetllar per la rendibilitat, i els agricultors haurien de treballar de manera sostenible i respectuosa amb el medi ambient, preservant els sòls i la biodiversitat.
La Comissió Europea ha publicat un paquet de mesures legislatives i no legislatives que desmantella gran part de les mínimes pràctiques mediambientals de la Política Agrària Comuna.
“Les pràctiques verdes de la PAC són necessàries per a començar a fer una agricultura més d’acord amb la naturalesa, perquè els agricultors, els primers que sofreixen les conseqüències de la crisi climàtica, puguin afrontar-la amb major resiliència”, ha assenyalat Helena Moreno, responsable de la campanya d’Agricultura de Greenpeace España: “Les bones condicions agràries i mediambientals que s’han flexibilitzat permetien millorar la qualitat dels sòls i de l’aigua, recursos necessaris per a la preservació de l’agricultura en el context de sequera actual”.
Per part seva, Marco Contiero, responsable de la campanya d’Agricultura de Greenpeace a la UE, ha afirmat: «Els agricultors travessen greus dificultats, però aquestes propostes fan poc per remeiar-les i es limiten a eliminar alguns de les últimes escletxes de protecció mediambiental de la política agrícola de la UE. Esborrar dècades de progrés gradual cap a una agricultura sostenible per interessos electorals a curt termini és un gran error, i tota la societat pagarà un alt preu. La Comissió torna a fer sonar el tambor de ‘agricultors versus naturalesa’, una falsa lluita que desvia l’atenció de les causes profundes dels problemes als quals s’enfronten els agricultors i que, a llarg termini, empitjora la seva situació».
Aquesta setmana, l’Agència Europea de Medi Ambient (AEMA) ha publicat la seva primera avaluació de riscos climàtics, amb durs advertiments sobre els perills catastròfics i urgents que planteja l’escalfament del planeta. Les alteracions relacionades amb el clima en les cadenes de subministrament d’aliments poden provocar escassetat i volatilitat dels preus d’aliments i pinsos a Europa, entre altres riscos. La AEMA demana a la UE que garanteixi que la producció d’aliments sigui sostenible i insta que «la reducció de la contaminació procedent de les activitats agrícoles i industrials sigui una prioritat per a protegir els ecosistemes europeus enfront del canvi climàtic».
Greenpeace insta la Comissió Europea que ajudi realment als productors centrant-se en polítiques que garanteixin preus justos per als agricultors, reforçant el seu poder en el sector alimentari, introduint una regulació assenyada del mercat i rebutjant l’acord comercial UE-Mercosur que sacrifica l’agricultura de la UE i impulsa la destrucció de la naturalesa.
Altres articles d’interès: Més d’un milió de morts cada any per l’exposició a la contaminació