Aprovat Pla d’Ampliació del Dipòsit Controlat de Mas de Barberans
La Comissió d’Urbanisme de les Terres de l’Ebre ha donat llum verda al pla especial que permetrà l’ampliació del dipòsit controlat de Mas de Barberans, afrontant el desafiament de les muntanyes de plàstic que han omplert l’abocador inaugurat fa 30 anys. La dramàtica acumulació de residus, especialment de la fracció resta, ha impulsat a les autoritats a prendre mesures urgents per afrontar aquesta crisi ambiental.
Amb una capacitat actual de 48.000 tones anuals de residus de la fracció resta, l’abocador de Mas de Barberans s’enfronta a la saturació imminent. Les estadístiques revelen que aquest tipus de residus supera àmpliament altres fraccions, com la orgànica, paper i cartó, envasos lleugers i vidre. Les muntanyes de plàstic compacte s’amaguen sota terra, formant un paisatge desolador que crida l’atenció sobre la necessitat de repensar la gestió dels residus.
Les autoritats han donat a conèixer els plans per a la construcció d’una nova fase de l’abocador, tot i que aquesta iniciativa s’ha vist retardada per informes bloquejats, especialment pels organismes de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre. La població ha de fer front a la realitat de limitar l’entrada de residus, ja que, a partir de setembre, l’abocador actual ja no acceptarà més brossa. Els esforços per conscienciar la població sobre la necessitat de reduir l’ús del plàstic i millorar la classificació dels residus són crucials per abordar aquesta crisi.
Amb els costos del tractament de residus que augmentaran significativament després de setembre, les autoritats han destinat 700.000 euros per incorporar una trinxadora a l’abocador, amb l’objectiu de reduir l’entrada de residus voluminosos i restes vegetals, allargant així la vida útil de la fase actual. Aquesta mesura s’emmarca en els esforços per abordar el desafiament immediat mentre es preparen les infraestructures per afrontar la nova fase.
Alhora, s’està aprofitant el gas generat pels residus enterrats, amb una planta que converteix el metà en biogàs per abastir el 80% de l’energia de la planta de lixiviats. A més, els pressupostos del COPATE per al 2024 preveuen la inversió en plaques fotovoltaiques per a la planta de triatge de la matèria orgànica, impulsant la sostenibilitat de les instal·lacions.
Amb l’aprovació de l’ampliació de l’abocador, les autoritats i la població es preparen per enfrontar-se als reptes immediats i aconseguir una gestió més sostenible dels residus a les Terres de l’Ebre.
Altres articles d’interès: La Diputació de Girona Inverteix 4,5M € en els municipis del litoral per fer front a la sequera